Centrale banken gunnen pond en dollar vrije val

Voor de tweede achtereenvolgende dag is de koers van de dollar op de valutamarkten tot een nieuw dieptepunt gezakt. Centrale banken, met uitzondering van die van Japan, deden ook gisteren geen pogingen om de koersval te stoppen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In Amsterdam zakte de dollar even na twee uur 's middags tot onder de 1,56 gulden en kwam daarmee enkele tienden van centen onder het vorige dieptepunt van maandag dat op 1,5630 gulden lag. In New York werd zelfs 1,5330 gulden bereikt, maar daarna was er een bescheiden herstel.

Het Britse pond verloor gisteren vergeleken met de slotkoers van maandag ruim vier cent en kwam in Amsterdam uit op 2,5360 gulden. De president van de Bank of England, Eddie George, reageerde gisteren vrij lakoniek op het koersverlies. Hij voorspelde dat de onrust op de valutamarkten vanzelf zal wegebben.

De onrust op de valutamarkten stemt Europese beleggers niet vrolijk. Op alle grote Europese beurzen zakte gisteren de koersen, soms zelfs fors zoals in Parijs. Ook in Amsterdam werden vooral aandelen verkocht waardoor de beursindex bijna een vol procent tot onder de 400-grens zakte.

De lagere dollarkoers leidt tot bezorgde verhalen van werkgevers over de aantasting van de Nederlandse concurrentiepositie. Maar de dollar heeft ook gunstige gevolgen voor bijvoorbeeld de Nederlandse autorijder: benzine en diesel worden morgen één cent per liter goedkoper.

De Duitse minister van Economische Zaken, Günther Rexrodt, zei gisteren dat door de lagere dollar de Duitse concurrentiepositie niet direct in gevaar komt. Door de reorganisaties die de bedrijven de afgelopen jaren hebben doorgevoerd en de geringe loonstijgingen kunnen de bedrijven volgens hem wel een stootje hebben.

Rexrodt waarschuwde ervoor de ontwikkelingen op de valutamarkt niet te 'over-dramatiseren'. 'We hebben goede mogelijkheden om de problemen met de export als gevolg van de wisselkoers op te vangen,' suste hij.

Behalve de dollar en het pond heeft ook de Spaanse peseta het al geruime tijd moeilijk. De peseta zit nog binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) waardoor de koers niet onbeperkt kan dalen (of stijgen), maar moest in het weekend wel met 7 procent devalueren ten opzichte van gulden en mark.

Dit heeft de koersval niet kunnen stoppen. Ondanks steunaankopen van de Spaanse centrale bank zakte de munt verder van 1,2365 cent tot 1,2175 cent. Ook de Franse franc verliest steeds meer terrein. Voor een franc moest gisteren 31,47 cent worden betaald tegen 31,64 cent maandag.

De lire zakte gisteren naar een nieuw dieptepunt van 0,9455 cent per tien. De Italiaanse munt lijdt onder politieke strubbelingen die een ingrijpend bezuingingsbeleid tegenhouden.

De oproep die premier Lamberto Dini deed aan het Italiaanse parlement om de voorgestelde belastingmaatregelen goed te keuren leek de lire gisteren aanvankelijk goed te doen. Maar later op de dag kreeg het koersverloop weer het vertrouwde aanzien.

De Italiaanse Senaat zal naar verwachting in ruime meerderheid voor de maatregelen stemmen. Maar of ze het ook in het huis van afgevaardigden halen is zeer onzeker. Ex-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi liet vorige week weten dat hij en zijn conservatieve bondgenoten tegen de maatregelen zijn. Het verwerpen van de belastingvoorstellen betekent naar verwachting het einde van de regering-Dini.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.