Centraal Boekhuis redt 50 'snellopers'

'Als ze per se moeten lezen, lezen ze maar een ander boek.' Nood breekt wet, vindt Stef Bertina, marketing manager van het Centraal Boekhuis: voor wie lezen wil, heeft de boekhandel genoeg mooie boeken in huis....

Dinsdag kwam het bericht dat de bevolking van Culemborg diende te evacueren en kon ook het daar gevestigde Centraal Boekhuis zijn rampenscenario uit de la trekken: miljoenen boeken werden hoog in de stellingen gehesen en de 'snelloperslijn' werd in vrachtwagens afgevoerd naar Almere.

Het gaat om ongeveer vijftig titels uit de bestsellerlijsten. Bertina heeft 'geen idee' welke boeken dat precies zijn. 'In het magazijn hebben we altijd op een aparte verwerkingsplaats enkele tientallen titels liggen, die dagelijks door de boekhandel worden besteld. Het gaat om ongeveer vijfhonderd pallets, die hebben we in vrachtwagens geduwd en die staan nu in een loods in Almere.'

Wanneer Bertina's meest rampzalige scenario uitkomt, staat het Boekhuis straks zeven meter onder water. Het water zal dan de in stellingen van 35 meter hoogte geplaatste boeken al op tweeënhalve meter hoogte bereiken. Het effect van de hoge vochtigheidsgraad op de overige 28 meter boeken laat zich raden.

Wat heeft Bertina voor de eeuwigheid gered?

Volgens de bestsellerslijsten die Boekblad vandaag afdrukt, zijn dat onder meer Amah Hoela van Youp van 't Hek, Het aanzien van 1994, Kookschrift van een kookgek van Joop Braakhekke, De doden zijn niet dood van Els De Temmerman, Ereschuld van Tom Clancy, Het eiland van de vorige dag van Umberto Eco, Het geestig lichaam van René Diekstra en Indische duinen van Adriaan van Dis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden