Centjes

Een televisiefragment van veertig jaar geleden. Frans Molenaar zegt tegen Mies Bouwman: 'De Nederlandse man kleedt zich slecht. Hij heeft een terlenka broek, waarin de vorm van zijn portemonnee zich aftekent.' Blijkbaar vond ik de uitspraak komisch, want ik heb hem onthouden....

Theo Jansen

Met de opkomst van de spijkerbroek werd de vitale plek nog sprekender. In spijkerstof ontwikkelde de markering van de portemonnee zich tot een goed zichtbare slijtplek. Wil je de Nederlandse man in zijn portemonnee treffen, is het doelwit snel gevonden.

Daarbij komt dat sinds 1 januari een niet te torsen hoeveelheid euromuntjes de bobbel in de broek hebben doen uitzakken tot hangende ballast.

Kon dat niet wat minder met die muntjes? De overhandiging van één eurocent duurt ongeveer één seconde. Er zitten 3600 seconden in een uur. Velen van ons rekenen meer dan 36 euro per uur. Met andere woorden: de overhandiging van het muntstuk kost meer dan de waarde ervan.

Niet elke overhandiging speelt zich af binnen een seconde. In veel gevallen moet gezocht worden in de onderste lagen van de portemonnee om een luttel vijfje tevoorschijn te toveren. Dat duurt wel zes of zeven seconden, verloren seconden naar mijn gevoel.

Gelukkig hebben de makers van het geld bij de indeling wel de goede keuze gemaakt. De verhouding 1:2:5:10 is goed, hoewel niet ideaal.

Het is dat we zo gewend zijn aan het tientallig stelsel, maar beter zou een tweetallig stelsel zijn. Er zouden dan muntjes zijn van één cent, twee cent, vier cent, acht cent, enzovoort.

P

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden