Centimeters te vroeg voor het E-woord

KOUDUM - Een Elfstedentocht? Dit jaar niet meer, zegt de Vereniging De Friesche Elf Steden. Daarvoor ligt er veel te weinig ijs. IJsmeester Jan Oostenbrug: 'Op sommige plekken is het 10 tot 12 centimeter dik. Op andere plekken maar 2 tot 3.'


Voordat de toch gereden kan worden, is 15 centimeter vereist. En dat zit er de komende dagen niet in, zegt voorzitter Wiebe Wieling. 'Om aan ijs te komen dat veilig genoeg is voor een tocht, moet het minstens een week vriezen dat het kraakt. Dat betekent: 's nachts minimaal 10 graden vriezen. Overdag 5. Onafgebroken.'


Aan de andere kant, erkennen de heren: zo mooi als nu heeft het er al veertien jaar niet meer bij gelegen. En toen - 4 januari 1997 - werd er een Elfstedentocht verreden.


De vereniging hield woensdag een informatiebijeenkomst in Koudum. Die was sowieso gepland, ook als het niet gevroren zou hebben. Maar goed, het zou een beetje gek zijn aan deze temperaturen voorbij te gaan. En dus had ijsmeester Oostenbrug zijn prikstok meegenomen om het mediacircus tevreden te stellen.


Een lange, statige man loopt met een prikstok over het ijs. Het oordeel: 3 centimeter. Af en toe glijdt een schaatser voorbij. Niet verstandig, zegt Oostenbrug. Het ijs is nog veel te dun. Bovendien zijn de verschillen groot. 'Kijk, daar zie je bijvoorbeeld een windwak. Ik hoop dat iedereen in de oren knoopt dat het gevaarlijk is', verzucht hij. 'Maar dat zal wel weer niet.'


Over de uitspraken van Harry Otten is hij duidelijk. Otten, directeur van Meteoconsult, had op de Wereldomroep geroepen dat er binnen zes dagen een Tocht kon komen, 'als alle Friezen maar aan de slag gingen' om het ijs sneeuwvrij te maken. Maar op dit ijs ligt geen millimeter sneeuw. 'Met alle respect voor de heer Otten, hecht geen waarde aan zijn uitspraken. Luister liever naar mij. Hij is een meteoroloog. Geen ijsmeester.'


Mocht een Elfstedentocht nou wel serieus in zicht komen, dan kan die binnen 36 uur worden gehouden. Voorzitter Wieling benadrukt dat de organisatie 'aan de achterkant' professioneel is, maar aan de voorkant hetzelfde blijft.


Er zijn wel dingen veranderd. Zo zijn 18 duizend leden van de vereniging verdeeld in twee groepen: de ene groep mag de even, de andere de oneven jaren meedoen. Ook moeten deelnemers voortaan een verklaring ondertekenen dat ze meedoen op eigen risico.


Een zaak is niet veranderd. De echte gekte lijkt wel te zitten in de hoofden van Randstedelingen. 'Wij zijn nuchtere Friezen', lacht de ijsmeester.


Maar op de vraag of hij al enige kriebels voelt, antwoordt hij toch: 'Och, die heb ik het hele jaar door.'


Overigens heeft aan het eind van de middag een sleepboot het ijs op een stuk Elfstedenroute kapotgevaren. Bij Heeg heeft de ijswegencentrale linten geplaatst om de ontstane schade af te zetten voor schaatsers.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden