Celstraffen voor moord op Tsjetsjeense burgers

Een militaire rechtbank in Rusland heeft donderdag vier militairen tot gevangenisstraffen van negen tot veertien jaar veroordeeld voor de moord op zes burgers in Tsjetsjenië in 2002....

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Russische mensenrechtenactivisten toonden zich tevreden over de uitspraak tegen de vier, wier zaak in het verleden tot protesten leidde in Tsjetsjenië. ‘Het belangrijkste is dat zowel de bevelgevers als de uitvoerders veroordeeld zijn’, zei Oleg Orlov van Memorial tegen het persbureau Interfax. ‘Het uitvoeren van een crimineel bevel is een misdaad en de veroordeling is een krachtig signaal.’

In januari 2002 openden twaalf soldaten van een Tsjetsjeense controlepost het vuur op een bestelbusje dat niet gestopt was. Daarbij werden het hoofd van een plaatselijke school gedood en twee andere inzittenden gedood. Vervolgens namen de militairen radiocontact op met hun superieuren. Die bevalen hen de andere aanwezigen in het busje ook te doden.

De Tsjetsjeense vicepremier Zijad Sabsabi zei in een reactie tevreden te zijn, al had hij op hogere straffen gehoopt. ‘Het belangrijkste is dat de pogingen om dit proces te politiseren mislukt zijn’, zei Sabsabi. Hij verwees daarmee naar het belang dat deze zaak heeft gekregen onder Tsjetsjenen en mensenrechtengroeperingen als symbool van de talloze gevallen waarbij burgers het slachtoffer werden van bruut militair optreden.

De oorlogen die Tsjetsjenië sinds 1994 hebben geteisterd, hebben ondanks de vele mensenrechtenschendingen tot weinig rechtszaken als deze geleid. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft Rusland wel herhaaldelijk veroordeeld in zaken die namens Tsjetsjeense slachtoffers waren aangespannen.

Er zijn honderden andere Tsjetsjeense zaken aanhangig gemaakt bij het hof, dat al jaren de werkdruk niet aankan. Een wijziging van de werkwijze van het Europese hof, die de besluitvorming zou bespoedigen, werd in december door de Russische Doema verworpen. Daarmee blokkeert Rusland de hervorming van het ‘gepolitiseerd’ en ‘anti-Russische’ hof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden