NieuwsVergismoord

Celstraffen tot 30 jaar in ‘vergismoord’ op Amsterdamse dj Djordy Latumahina

De hoofdverdachten van de ‘vergismoord’ op Djordy Latumahina in oktober 2016 zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen tot 30 jaar. Ook moeten zij de vriendin van de Amsterdamse dj en hun dochtertje ruim 350 duizend euro schadevergoeding betalen.

null Beeld Novum RegioFoto
Beeld Novum RegioFoto

Nietsontziend, onverschillig en bruut vuurwapengeweld dat een onschuldige vader fataal is geworden en een jong gezin uiteen heeft gerukt. Voorzitter Gabel van de Amsterdamse rechtbank is er donderdag duidelijk over: de mannen die verantwoordelijk zijn voor de moord op de Amsterdamse dj Djordy Latumahina hebben ‘geen enkel blijk van respect voor het menselijk leven getoond’.

De tragische liquidatie in oktober 2016 is de ‘vergismoord’ gaan heten: Latumahina parkeerde die dag zijn Mini Cooper in de parkeergarage van het appartementencomplex in Amsterdam-West waar hij woonde. Hij wist niet dat een groep mannen het voorzien had op (waarschijnlijk) een drugsdealer die in hetzelfde complex woonde en eveneens in een Cooper reed. Maar de daders schoten niet hem, maar Latumahina dood. Acht kogels werden de populaire dj fataal, zijn vriendin kreeg zes kogels in haar lichaam maar overleefde het drama wonderwel. Hun jonge dochtertje op de achterbank bleef ongedeerd, maar is vermoedelijk voor het leven getekend.

Explosie van geweld

Een explosie van geweld met semi-automatische vuurwapens met onschuldige slachtoffers tot gevolg: het kwam ook de voorzitter van de rechtbank bekend voor, na onder meer de reeks liquidaties in de zogenoemde Mocro-war. Daarbij werd eind maart de broer van een kroongetuige doodgeschoten in zijn eigen kantoor.

‘Weer zijn onschuldige burgers het slachtoffer geworden’, sprak Gabel. Met als gevolg dat de roep om strengere straffen volgens haar almaar luider zal klinken. Die discussie is ook bij de Amsterdamse rechtbank geland. ‘Maar zwaardere straffen zullen deze golf van geweld niet doen afnemen.’

Levenslang had de nabestaanden misschien meer genoegdoening kunnen geven. Toch kon de Amsterdamse rechtbank er niet in mee gaan. ‘Het klinkt misschien cru’, zei Gabel, maar levenslang is nu eenmaal niet de straf die bij een moord als deze wordt opgelegd. Daarbij speelt mee dat de verdachten nog niet eerder voor extreem geweld waren veroordeeld.

Dertig jaar, luidde het vonnis tegen schutter Djurgen W. daarom. En 26 jaar voor Cedric R., die de moord volgens de rechtbank organiseerde en aanstuurde. Ulrich B. kreeg als chauffeur van de vluchtauto 18 jaar opgelegd en Wendell R., de broer van Cedric, 15 jaar. De andere veronderstelde schutter, Tony D., kreeg slechts vierenhalve maand cel opgelegd – hij was al vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Applaus

Op de tribune klonk een voorzichtig applaus toen de rechtbank de straf van W. bekendmaakte. ‘Voor u is dit een heel belangrijke dag’, had Gabel zich vooraf tot de nabestaanden gericht. Waarna ze nog eens resumeerde hoe de ‘vergismoord’ tot in de puntjes was voorbereid, met prepaidtelefoons en door drie auto’s op de juiste vluchtplekken te parkeren. De twee verdachten die de laagste straffen kregen, Giovanni D. en Benito L., werden voor heling van de auto’s veroordeeld.

Via onder meer een daderspoor kon W. aan de moord en moordpoging worden gelinkt. Hij zat achter in de gestolen Seat die werd gebruikt om te vluchten, nadat Latumahina met acht kogels uit het leven was geschoten. ‘Er zijn geen voorzorgsmaatregelen genomen om vergissing te voorkomen’, sprak Gabel feitelijk. ‘Een jong en gelukkig gezin is stukgemaakt.’

Ze veroordeelde de verdachten niet alleen tot celstraffen. Ook moeten ze ruim 350 duizend euro betalen aan de vriendin van Latumahina en hun 2-jarige dochter, die de liquidatie van haar vader had moeten aanschouwen en bijna zelf was geraakt door een rondvliegende kogel. Van dat bedrag is ruim 20 duizend euro smartengeld voor het letsel dat de vrouw zelf heeft opgelopen toen zij door zes kogels werd getroffen. Ook kende de rechter haar en hun dochtertje 15 duizend euro shockschade toe, vanwege de gevolgen van het drama dat beiden nooit hadden willen meemaken.

De blunder die Djordy Latumahina het leven kostte

De Amsterdamse dj Djordy Latumahina werd in 2016 per ongeluk doodgeschoten omdat hij in dezelfde auto reed als een bekende drugsdealer. Lees hier het rechtbankverslag terug dat we over de zaak schreven.

Agenten gingen undercover bij Molukse motorclub om bewijs te verzamelen in Amsterdamse vergismoord
Undercoveragenten hebben zich voorgedaan als leden van een Molukse motorclub in de hoop bewijs te verzamelen tegen de vermoedelijke tweede schutter van de vergismoord op dj Djordy Latumahina (31). Dat bleek eind 2017 tijdens de tweede pro-formazitting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden