Celstraffen geëist in Gelderse fraudezaak

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft gevangenisstraffen geeist tegen alle drie verdachten in de Gelderse fraudezaak. Tegen ex-gedeputeerde Wim Scheerder eiste het OM vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, wegens corruptie en valsheid in geschrifte....

Van onze verslaggever Mac van Dinther

Tegen een voormalige provincieambtenaar en de directeur van evenementenbureau Gelderland Events werd twaalf maanden geeist, waarvan vier voorwaardelijk.

Scheerder (54) en ex-ambtenaar H. de S. (52) worden ervan beschuldigd dat ze steekpenningen hebben aangenomen van de directeur van Gelderland Events, Eep Landman (56). In ruil daarvoor zouden ze valse brieven en contracten hebben geschreven.

Officier van justitie Lucas eiste tegen Scheerder de zwaarste straf, omdat hij hem als 'aanjager' ziet. Scheerder was verantwoordelijk voor het provinciaal evenementenbeleid. Volgens het OM stuurde Scheerder De S. aan en was het Scheerder die riep dat het allemaal wel goed zou komen. 'Hij heeft De S. en Landman de brug op geduwd', aldus Lucas.

Als beloning zou Scheerder een gift van 4500 euro hebben aangenomen van Landman als bijdrage aan zijn bruiloft. De advocaten van Scheerder bestreden dat. Volgens hen is er geen bewijs dat Scheerder wist dat Landman had meebetaald aan zijn bruiloft.

Advocaat Anker betoogde dat Scheerder is gebruikt als bliksemafleider door het falende provinciebestuur. Gedeputeerde Staten hebben voor Scheerders brief tot twee keer toe tot hun collectieve verantwoordelijkheid genomen, benadrukte Anker.

Het was logisch geweest als Scheerder in het college was aangesproken op zijn brief, wat had kunnen leiden tot het opzeggen van het vertrouwen in hem, aldus Anker.

'Dit is een zaak voor de politiek, niet voor het strafrecht. Scheerder staat al zes dagen in de verkeerde zaal.'

Volgens officier van justitie Lucas treedt collectieve verantwoordelijkheid in werking als een gedeputeerde 'prematuur' handelt en achteraf wordt gedekt. Dat geldt niet voor een bestuurder die handelt in strijd met een besluit van het college.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden