Celstraf voor terreurverdachte Soumaya S.

De rechtbank in Rotterdam heeft terreurverdachte Soumaya S. dinsdag veroordeeld tot negen maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk....

ANP

Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist. De veroordeelde vrouw zit inmiddels een kleine drie maanden in voorarrest. Deze tijd gaat van haar gevangenisstraf af. Omdat ze tweederde van haar celstraf moet uitzitten, blijft ze nog ongeveer drie maanden achter de tralies.

Soumaya S. en haar vriendin Martine van den O. werden in juni opgepakt in verband met de arrestatie van Noureddine El F., de echtgenoot van Soumaya. Noureddine El F. is een vermoedelijk kopstuk van de Hofstadgroep.

Hij was op het moment van zijn arrestatie voortvluchtig en had een doorgeladen machinepistool bij zich toen een arrestatieteam hem overmeesterde op het Amsterdamse station Lelylaan. Soumaya werd samen met El F. aangehouden. Korte tijd daarna is Martine van den O. in Rijswijk (Zuid-Holland) gearresteerd. Zij is al enige tijd geleden vrijgelaten.

‘Uit het onderzoek is niet vast komen te staan dat Soumaya S. iets van plan was te doen, toen ze werd gearresteerd’, concludeerde Plooy tijdens de behandeling van deze zaak. Daarom vroeg de aanklager vrijspraak voor de verdenking dat het wapenbezit in het geval van de vrouw uit terroristisch oogmerk was. ‘Als officier van justitie zeg ik wel dat El F. niet voor niets met een geladen automatisch vuurwapen zal hebben rondgelopen.’

Wel moet Soumaya volgens de aanklager hebben geweten dat haar man een vuurwapen had en er mee rondliep. Dat maakt hij onder meer op uit de manier waarop de vrouw reageerde bij de aanhouding. Ze probeerde haar man af te schermen, wellicht om hem de mogelijkheid te geven zijn wapen te pakken.

Ook maakte S. tijdens een afgeluisterd telefoongesprek met haar broer melding dat ze over het automatisch machinepistool beschikte. Ze noemde daarbij het merk van het wapen, een Agram 2000, hetzelfde wapen dat Noureddine bij zich had. Ook heeft ze aan medegedetineerden verteld dat ze wist dat El F. met een doorgeladen vuurwapen rondliep.

Soumaya S. bleef tijdens de behandeling van de zaak hardnekkig ontkennen dat ze wist dat haar man over het vuurwapen beschikte. De rechtbank in Rotterdam zei dinsdag haar niet te geloven. De rechters concluderen dat Soumaya op de hoogte moet zijn geweest. ‘Omdat ze zich hiervan niet heeft gedistantieerd, heeft ze impliciet ingestemd met het vuurwapenbezit en is daarom medeschuldig aan het voorhanden hebben van het vuurwapen, de munitie en de geluiddemper waarover haar man El. F beschikte.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden