Celstraf voor grenswacht vanwege invasie teddyberen

Ze kwamen met honderden vanuit het internationale luchtruim de grens over, op die zomerse Wit-Russische dag. De lucht zag zwart van de parachutes en toen de vijand de aarde naderde, bleek ze gewapend met opruiende spandoeken: 'Wij steunen de vrijheidsstrijd in Belarus'.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - De indringers bleken honderden lieve, pluizende teddyberen, maar het schandaal dat uitbrak na hun 'invasie' in juli vorig jaar was er niet minder om. De beertjes waren gelanceerd vanuit een vliegtuigje van een Zweeds reclamebureau dat zonder toestemming het Wit-Russische luchtruim was binnengedrongen. Een stunt die trouwens ook verkeerd had kunnen aflopen, met het neerhalen van de Zweedse grappenmakers.

De Wit-Russische luchtverdediging bleek zo lek als een mandje en dat leidde tot hevige verontwaardiging bij 's lands president, Aleksandr Loekasjenko. Aanvankelijk ontkende het Wit-Russische ministerie van Defensie de invasie nog, maar daar maakten videofilmpjes en foto's op het internet snel een einde aan.

Een Wit-Russische journalist die foto's van de bereninvasie op het internet plaatste, werd opgepakt en wekenlang vastgehouden. Verder ontsloeg Loekasjenko twee generaals en zette hij de Zweedse ambassadeur en enkele van diens diplomatieke kornuiten het land uit.

Deze week bleek de toorn van de leider nog altijd niet gesust. Het militaire hof van Grodno veroordeelde een grenswacht (wiens rang niet bekend is gemaakt) tot twee jaar gevangenis omdat hij 'de schending van het luchtruim door het Zweedse vliegtuig' niet had gerapporteerd.

Dat vooral teddyberen het zware werk moeten doen bij de verdediging van de mensenrechten in Wit-Rusland is geen toeval. Oppositie voeren en andere vormen van onafhankelijk denken zijn - althans in het openbaar - bijna onmogelijk geworden in het land waar zelfs klappen in groepsverband aan banden is gelegd.

Voor de luchtinvasie had de Wit-Russische politie al eens moeten optreden tegen een stel teddyberen dat in het centrum van Minsk voor vrijheid en democratie opkwam.

Ondertussen wordt Loekasjenko opnieuw 'bedreigd', op conventionele wijze. Suggesties om het WK IJshockey in 2014 (waarvan Loekasjenko de trotse gastheer is) te verplaatsen of te boycotten, krijgen weinig gehoor. In plaats daarvan kaart de EU de situatie in het land aan bij de VN.

Loekasjenko hoeft zich daarvan weinig aan te trekken zolang de EU geen eind maakt aan de voor hem winstgevende heruitvoer van olieproducten - vooral naar Nederland. In Wit-Rusland en daarbuiten blijft daarom het parool: geen woorden, maar teddyberen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden