Celstraf voor diefstal miljoenen Polly Peck

Bijna twintig jaar nadat zijn megaconcern Polly Peck ineenstortte, wacht de voormalige eigenaar Asil Nadir een gevangenisstraf. Een Londense rechtbank acht bewezen dat de Turks-Cypriotische zakenman indertijd miljoenen uit zijn bedrijf heeft ontvreemd.

VAN ONZE CORRESPONDENTPATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Net als Spandau Ballet, de Brixton Riots, ET, de Rubik's Cube, de Falklandoorlog, Thatcher, Commodore 64 en de handsbal van Maradona is Polly Peck voor veel Britten een icoon van de wilde jaren tachtig. Polly Peck was een textielbedrijfje, waarin Nadir in 1980 voor 270 duizend pond (217 duizend euro) een meerderheidsbelang nam. Hiermee trad hij in de voetsporen van zijn vader, een Oost-Londense textielfabrikant.

Nadir toverde Polly Peck om tot een wereldwijd imperium. Vanuit het niets groeide het uit tot een beursgenoteerde onderneming met 17 duizend werknemers. Eind jaren tachtig was het liefst 1,7 miljard pond waard. Met vrijgevochten zakenjongens als Richard Branson en Alan Sugar behoorde Nadir tot de lievelingen van zowel de aandelenbeurs als Downing Street.

Begin jaren negentig stortte de koers in nadat een fraudeteam van de politie de Polly Peck-burelen was binnengevallen. Het vermoeden bestond dat Nadir miljoenen had doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Zijn onderneming met een schuld van 1,3 miljard pond achterlatend, vluchtte de zakenman naar Cyprus. Nadir verklaarde onschuldig te zijn, maar in Londen, zo meende hij, stond hem geen eerlijk proces te wachten. In zijn geboorteland kon hij zich veilig wanen want Cyprus heeft geen uitleveringsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. Nadir begon een tweede carrière als persbaron, eentje met een sterke invloed op de nationale politiek. Tevens beheert hij vliegveld Lefkoniko.

Twee jaar geleden keerde Nadir met zijn vrouw Nur, die in de wieg lag toen Polly Peck floreerde, geheel onverwacht terug naar Londen om zijn onschuld te bewijzen. Dat laatste is mislukt. Na een proces van zeven maanden is hij schuldig bevonden aan diefstal van zo'n 6 miljoen pond, geld dat Nadir onder meer gebruikte om antiek te kopen en belasting te betalen.

Het bedrag kan nog vervijfvoudigen, want de jury delibereert komende dagen over andere gevallen van fraude binnen het bedrijf. De aanklager vermoedt dat de ware fraudesom rond de 146 miljoen pond ligt, maar het rijk van Nadir is volgens hem te ondoorzichtig om alle geldstromen te kunnen natrekken. Als de jury eruit is, zal de rechter bepalen hoe lang de tovenaar van de jaren tachtig moet zitten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden