Celstraf van Israëlische militair die gewonde Palestijn doodschoot verkort met vier maanden

De hoogste Israëlische militair heeft woensdag de straf verlaagd van een soldaat die in 2015 een gewonde Palestijn doodschoot. De daaropvolgende celstraf van anderhalf jaar leidde tot woede onder veel Israëli's en rechtse politici. Premier Benjamin Netanyahu drong aan op amnestie voor de jonge Elor Azaria. Een beslissing daarover is voorbehouden aan de president, Reuven Rivlin, een partijgenoot van Netanyahu, die zich echter afzijdig hield.

Theo Koelé
Israëlische soldaat Elor Azaria. Beeld AFP
Israëlische soldaat Elor Azaria.Beeld AFP

De Israëlische legerleider Gadi Eisenkot heeft een salamonsoordeel geveld: de celstraf wordt met vier maanden verkort, 'uit meededogen' en omdat Azaria zich eerder als gevechtssoldaat niet had misdragen. Tegelijkertijd liet luitenant-generaal Eisenkot weten dat zijn besluit niets afdoet aan de ernst van Azaria's optreden, dat door een militaire rechtbank was beoordeeld als doodslag. In een brief aan de veroordeelde sprak Eisenkot over een 'grove actie waarvoor je geen verantwoordelijkheid op je hebt genomen en waarover je geen berouw hebt getoond.' Bovendien noemde hij de handelwijze van de soldaat in strijd met de waarden van het Israëlische leger.

Dankbaarheid Azaria

Azaria had de legerleiding gevraagd om de celstraf geheel ongedaan te maken. Niettemin toonde hij zich tevreden over het besluit van Eisenkot. 'Ik ben u dankbaar', schreef Azaria aan de legerchef. Hij hield vol dat hij de Palestijn had doodgeschoten omdat hij zich bedreigd voelde - een argument dat door de militaire rechters was verworpen.

Een filmpje waarin te zien is hoe Azaria in de stad Hebron de gewonde Palestijn Abdel Fattah al-Sharif doodde, ging de hele wereld over. De Palestijn had kort tevoren een Israëlische militair neergestoken. Azaria zei te vrezen dat de man, die door collega's buiten gevecht was gesteld, een bomvest droeg.

Azaria in de rechtbank met zijn ouders, wachtend op zijn vonnis. Beeld EPA
Azaria in de rechtbank met zijn ouders, wachtend op zijn vonnis.Beeld EPA

Van Palestijnse zijde werd de opgelegde celstraf van anderhalf jaar bestempeld als veel te mild. Familieleden van de gedode man zeiden dat Palestijnse stenengooiers door Israëlische rechtbanken vaak tot langere straffen worden veroordeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden