Celstraf tot vier jaar voor mensensmokkelaars

De rechtbank in Groningen heeft woensdag zes verdachten van mensensmokkel veroordeeld tot celstraffen variërend van vier jaar tot achttien maanden....

ANP

De rechtbank acht bewezen dat de verdachten, tussen de 18 en 27 jaar, vanuit China kleine groepjes mensen via Oost-Europa, Nederland en België naar Engeland en Spanje hebben gesmokkeld.

De rechtbank legde lagere straffen op dan geëist, omdat de verdachten de gesmokkelde mensen per trein vervoerden, een relatief veilig vervoermiddel. Daarnaast kreeg een van de verdachten een lagere straf, omdat hij ten tijde van de smokkelacties minderjarig was.

Volgens de rechtbank staat het buiten kijf dat het zestal zich op grote schaal en in georganiseerd verband met mensensmokkel bezighield. ‘Door deze handelwijze hebben de verdachten het vreemdelingenbeleid van de overheid aanmerkelijk ondermijnd’, aldus rechtbankvoorzitter R. Depping.

De rechtbank betitelde de behandeling van de gesmokkelden door het zestal als mensonwaardig. ‘De verdachten hadden enkel oog voor het eigen financieel gewin.’

Justitie had als bewijsmateriaal banden van veel afgeluisterde telefoongesprekken op tafel gelegd. Het gebruik van deze gesprekken als bewijs werd toegestaan door de rechters, mits de identiteit van ten minste een van de deelnemers aan een telefoongesprek kon worden vastgesteld met behulp van ander bewijsmateriaal, zoals getuigenverklaringen.

De smokkelaars werden in juni 2004 opgepakt. Voor de reis van China naar Engeland rekenden ze 25.000 euro. In Nederland sloten de smokkelaars hun ‘klanten’ op in zogeheten safehouses in Rotterdam en Den Haag, waarna de mensen meestal per trein naar Antwerpen en Brussel reisden. Bij de overlaadstations van de veerdiensten naar Engeland klommen ze aan boord van vrachtauto's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden