Celstraf geëist tegen verdachten Almere

Zes minderjarige voetballers van het B1-elftal van Nieuw Sloten en een voetbalvader verdienen celstraf omdat zij medeschuldig zijn aan doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen, vindt de officier van justitie.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

LELYSTAD - Hij eiste vrijdag in de rechtbank in Lelystad zes jaar cel tegen de enige meerderjarige verdachte, voetbalvader Hassan D. (50). Zijn zoon Yassin, tijdens de vechtpartij op het voetbalveld 15 jaar oud, hoorde twaalf maanden jeugddetentie tegen zich eisen, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Tegen vijf van zijn teamgenoten uit het B1-elftal van Nieuw-Sloten, toen 16 of 17 jaar oud, eiste de aanklager 24 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Deze eisen komen in de buurt van de maximale straffen voor minderjarigen.

Van één verdachte, Daveryon B. (15), vindt de officier van justitie het niet bewezen dat hij de grensrechter heeft geschopt. Wel zou hij hebben gevochten met de keeper van Buitenboys. Hij hoeft niet meer te zitten.

Na een wedstrijd bij de club Buitenboys in Almere op 2 december werkten de leden van het B1-elftal van Nieuw Sloten de grensrechter twee keer tegen de grond en schopten hem meerdere malen tegen onder meer zijn hoofd en zijn nek. Hij overleed een dag later aan een scheur in zijn halsslagader. Vijf voetballers en een vader van een van hen zitten sinds december vast.

De zaak heeft veel media-aandacht gekregen. Duidelijk is dat geweld rond het voetbalveld niet wordt getolereerd', zei de aanklager. Voetbalvader D. is het volgens de aanklager zwaar aan te rekenen dat hij als volwassene heeft meegedaan aan dit 'zinloos geweld'. Hij had juist de taak om de jongeren tot orde te roepen en te kalmeren, vindt de officier.

De aanklager spreekt van doodslag, ook al hebben zij de grensrechter niet met opzet gedood. Wie iemand tegen het hoofd op de nek trapt, aanvaardt de kans dat diegene zal overlijden. Ook degenen die hem niet tegen het hoofd hebben geraakt, zijn daaraan volgens deze redenering schuldig, omdat ze hebben meegedaan aan het geweld.

Familieleden oogden zichtbaar geschrokken na het horen van de eis. De advocaten vinden de gevraagde straffen 'behoorlijk aan de forse kant'. Raadsheer Sander Janssen denkt dat de media-aandacht is meegewogen. 'Er is een maatschappelijke druk ontstaan om fors te eisen.'

De minderjarige verdachten hadden na het requisitoir geen energie meer over voor de voortzetting van de derde zittingsdag. Alleen verdachte Hassan D. zat het urenlange pleidooi van zijn advocaat Gerard Spong uit. Die betwistte onder meer dat de grensrechter om het leven was gekomen door de schoppen van de voetballers. Zaterdag en maandag zullen de overige raadslieden hun pleidooi houden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden