Celstraf geëist tegen klanten minderjarige prostituee

Tegen drie bezoekers van een minderjarige prostituee in een kelderbox van een flat in Schiedam zijn vrijdag gevangenisstraffen van negen maanden geëist. Voor twee verdachten geldt een voorwaardelijk deel van drie maanden.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De strafeis past in het beleid van het Openbaar Ministerie om jeugdprostitutie harder aan te pakken. De eisen liggen in lijn met de Valkenburgse zedenzaak, toen gevangenisstraffen tussen de vijf en twaalf maanden werden geëist.

De aanklaagster acht overtuigend bewezen dat de klanten in mei en juni 2014 seksueel contact hebben gehad met een zestienjarige meisje van Turkse afkomst, die onder de schuilnaam Esra ter prostitutie werd aangeboden op de website Sexjobs.

'Wat zij heeft meegemaakt, is nauwelijks te beschrijven, aldus de officier van justitie. 'Een meisje op een matras in een vieze kelderbox. De klanten hebben alleen oog gehad voor hun eigen lusten.'

'Straf voor seks met minderjarige prostituee moet zwaarder'

Rechters leggen te lage straffen op aan bezoekers van minderjarige prostituees, vindt het Openbaar Ministerie. De laatste jaren ziet het Openbaar Ministerie meer minderjarige meisjes in de prostitutie belanden. Politie en justitie maken daarom sinds kort intensiever jacht op hun bezoekers: met het doel potentiële klanten te ontmoedigen en zo 'de vraagkant te verstoren'.

Verdovende middelen

De jonge vrouw was nog maagd toen ze in mei en juni 2014 onder dwang van vier mannen werd geprostitueerd, aldus de officier. 'Ze heeft niet de normale seksuele ontwikkeling gehad die past bij haar leeftijd.' Een van haar pooiers zou haar tot seks in een kelderbox hebben gedwongen in verband met een schuld van 6000 euro. De vrouw was ook onder invloed van verdovende middelen. De jonge vrouw is wegens haar ervaringen in therapie. Slachtoffer 'Esra' eist van de verdachten een schadeloosstelling van 700 euro per persoon.

Tijdens de zitting waren twee verdachten aanwezig. Bij een van hen werd de zaak aangehouden voor nader onderzoek. De andere verdachte, een 54-jarige Rotterdammer, ontkende seksueel contact te hebben gehad. Hij zei meteen te hebben gezien dat het 'foute boel' was in de kelderbox. 'Het was er smerig, dat doe ik daar niet. Normaal zou ik de politie hebben gebeld, maar het meisje zag er normaal uit.' Hij zou Esra daarna tevergeefs om haar identiteitsbewijs hebben gevraagd en daarna zijn weggegaan. 'Ze deed het uit liefde voor haar vriend, vertelde ze mij.'

De verdachte zegt zich niet te schamen en onschuldig te zijn. 'Ik ben niet heilig. Maar er gaan dagelijks 150.000 mannen naar de hoeren', verklaarde hij.

Later op vrijdag staan nog drie verdachten terecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden