Celstraf en werkstraf geëist in fraudezaak bij Icare

Assen Twee vastgoedhandelaren hebben zich woensdag moeten verantwoorden voor hun rol in de Drentse thuiszorgfraude rondom Icare. Lies K. en John H....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Lies K. kon destijds panden kopen, op voorwaarde dat zij een deel van de winst bij de doorverkoop zou doorsluizen naar V. privé. John H. regelde dat V. dat geld kon witwassen in Zwitserland. H. ontving daarvoor 1 miljoen gulden (450 duizend euro), maar gaf die inkomsten niet op aan de fiscus. Om de ware gang van zaken te verdoezelen, stuurde hij V. neprekeningen.

Omdat hij een belastingschuld heeft van 6 ton legt het Openbaar Ministerie hem geen boete op, maar een werkstraf van 240 uur. Omdat H. akkoord is gegaan, is de zaak daarmee nu afgedaan. Met enkele kleinere spelers, die V. hielpen geld wit te wassen, is een financiële schikking getroffen.

Lies K. wordt niet vervolgd wegens de koop van de Icarepanden, maar wegens oplichting van collega-vastgoedhandelaren en het schoonmaakbedrijf Hokatex, waarvoor ze gisteren ook terecht stond. Lies K. zei dat V. haar, via derden, – ‘op bijna gewelddadige wijze’ – onder druk had gezet om niet te verschijnen bij het Icareproces. De officier toonde zich niet onder de indruk. Hij eiste tegen Lies K. 18 maanden cel.

Mogelijk komt een derde hoofdverdachte – naast ex-bestuurder Bart V. en zijn zakenvriend Jan B. – later voor de rechter, als een schikking mislukt. Addy S. kocht in 2001 het Icarebedrijf Thuiszorg Perfect voor 1 gulden en verkocht het 2 jaar later voor 8 miljoen euro. Verdacht, vindt het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden