Cellofestival verrast weer

cellobiënnale

* * *


AMSTERDAM Lof voor de Amsterdamse Cellobiënnale, die samen met de Donderdagavondserie de celloliteratuur heeft uitgebreid. Het cellofestival verzorgde een verfrissende donderdagavond in het Amsterdamse Muziekgebouw, waar het Asko|Schönberg maar liefst drie premières van Nederlandse componisten vertolkte. Opvallend: alle componisten zijn geboren in de jaren vijftig.


Een in het oog springend werk is The Arco Arena, een dubbelconcert van Chiel Meijering voor twee celli en ensemble.


De cellosolisten Doris Hochscheid en Anssi Karttunen wisselden in tien minuten een partijtje flink raggen af met brave cellomelodietjes. Het 'cellogeweld' in het dubbelconcert - die bij Karttunen zichtbaar kramp in zijn rechterhand opleverde - doet denken aan de muziek van de Finse metalband Apocalyptica. Door de terugkeer naar een 'schattige stijl' ligt flauwheid op de loer.


Verwijzingen naar clichés uit celloconcerten gebruikte Martijn Padding voor Last Words, gespeeld door Hochscheid. Het kermisachtige werk strooit als een carrousel virtuoze, geplukte en gestreken cellofragmenten in het rond en rust tussendoor op lichte klankvelden van het ensemble.


Tegenover deze luchtigheid stond een ernstige compositie van Jan van de Putte voor zang en ensemble. Addiamento ('Uitstel'), onderdeel van een nog onvoltooide vocale cyclus op gedichten van de Portugees Fernando Pessoa (1888-1935), vertoonde door zijn langdradigheid letterlijk uitstelgedrag. De mezzosopraan Katalin Károlyi bezong een halfuur lang moedeloosheid in lange golven, ondersteund door geratel, hoog gepiep en bonkende pianotonen van de instrumentalisten.


Notes on Light van de Finse Kaija Saariaho, de enige buitenlandse compositie op het programma, is evenwichtig. Het vernuftig kleurrijke eerste deel begint dromerig en gaat over in spookachtige en daarna drukkere, massievere middendelen.


De solist Karttunen, voor wie het concert geschreven is, bewerkte het celloconcert voor ensemble. De Fin vierde met de uitvoering tegelijkertijd zijn 50ste verjaardag. Hij mag trots zijn op dit spannende deel van het cellofeest. Het Muziekgebouw laat het er niet bij zitten en brengt op 9 december meer werk van Saariaho en Van de Putte.


Lonneke Regter


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden