Cel wegens fraude voor vrouw Thaise ex-premier

Oud-premier wacht hele reeks rechtszaken...

Van onze correspondent Michel Maas

JAKARTA De echtgenote van de afgezette Thaise premier Thaksin Shinawatra is donderdag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens belastingfraude. Pojaman Shinawatra blijft echter op vrije voeten omdat zij een borg van zo’n honderdduizend euro heeft neergeteld. Zij was duidelijk aangeslagen door de uitspraak, die een donkere schaduw werpt op een reeks rechtszaken die tegen haar en haar man is aangespannen.

Ook de broer van mevrouw Shinawatra kreeg drie, en haar secretaris twee jaar gevangenisstraf, Volgens een rechtbank in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft mevrouw Shinawatra de belasting voor zo’n twaalf miljoen euro getild. Zij zou in 1997 een fors pakket aandelen van het telecombedrijf van de familie hebben verkocht. Bij de belasting gaf zij op dat het om schenkingen ging, die niet belast zijn. De uitspraak van donderdag is de eerste in een reeks van zaken die tegen Thaksin en zijn vrouw is aangespannen wegens ambtsmisbruik en belastingontduiking.

Thaksin is in september 2006 in een militaire coup afgezet na maanden van massale straatprotesten in Bangkok. De populistische premier had de woede van een deel van het volk over zich afgeroepen door zijn telecombedrijf voor enkele miljarden te verkopen aan het Singaporese staatsbedrijf Temasek. De Thai waren woest omdat hij zo’n strategisch Thais bedrijf aan het buitenland verkocht, maar vooral omdat hij, dank zij een door hemzelf geschapen gat in de wet, over de transactie geen cent belasting had betaald.

De afgezette premier en schatrijke zakenman nam de wijk naar Engeland, waar hij de voetbalclub Manchester City kocht, en keerde enkele maanden geleden terug, nadat zijn vertrouweling Samak Sundaravej de parlementsverkiezingen had gewonnen.

Tijdens zijn afwezigheid is beslag gelegd op bezittingen en rekeningen ter waarde van ruim een miljard euro van Thaksin. Een speciale commissie heeft een hele serie rechtszaken tegen hem en zijn echtgenote voorbereid. Vijf van die zaken zijn al door de rechtbanken aanvaard, en de uitspraak van donderdag is de eerste in de reeks.

De voor Thaksin meest bedreigende zaak is een aanklacht wegens machtsmisbruik. In die zaak wordt Thaksin ervan beschuldigd als premier een miljardenlening aan buurland Birma te hebben verstrekt, waarmee de Birmese militaire machthebbers vervolgens een lucratieve handel met Thaksin’s eigen familie-imperium financierden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden