Cel voor topman zorg

Hoofdverdachte in Icarezaak krijgt 1 jaar cel; de rechter verwerpt zes van de zeven aanklachten..

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

ASSEN De rechtbank in Assen heeft Bart V., voormalig topman van Thuiszorg Icare, gisteren tot een jaar onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens oplichting en witwassen.

De rechter acht bewezen dat V. eind 2001 een bedrag van ongeveer anderhalf miljoen gulden (675 duizend euro), bedoeld als huisvestingsbijdrage voor Icare, via een truc in handen heeft gespeeld van Jan B., directeur van de Thuiszorgwinkels van Icare. Ook B. moet wegens witwassen 12 maanden de gevangenis in; de officier van justitie had 20 maanden geëist. Het geld staat nog altijd op een aparte bankrekening van B. Volgens de rechter heeft hij er misschien wel gewoon belasting over betaald.

Van de zeven aanklachten tegen V. die het Openbaar Ministerie bij de rechtbank had ingediend – en waarvoor de fraude-officier in totaal zes jaar gevangenis had geëist – verwierp de rechter er zes; deels wegens het ontbreken van bewijs, deels omdat de gewraakte financiële transacties niet strafbaar zijn.

Grootaandeelhouder
Het OM reageerde teleurgesteld. Persofficier Siebrand Buist wees erop dat het functioneel parket (de fraude-poot van het OM) nooit eerder een fraudezaak in de zorg heeft heeft behandeld. Het OM beslist later of het in beroep gaat. Het onderzoek naar de fraude bij Icare heeft meer dan twee jaar geduurd.

De belangrijkste aanklacht tegen V. was dat hij het Icare-onderdeel Thuiszorg Perfect in 2001 voor 1 gulden had verkocht aan de bv Breevenen dat ook de schuld van meer dan 800 duizend gulden overnam. V. zou zelf grootaandeelhouder van Breevenen zijn geweest en bij de verkoop ervan aan uitzendbureau Randstad in 2002 – voor meer dan 8 miljoen euro – persoonlijk mogelijk zes miljoen hebben geïncasseerd. De rechter vond dat aannemelijk. Hij was het met het OM eens dat de transactie, waarbij de verkoopprijs extreem laag was en het persoonlijk gewin groot – ook anders uitgevoerd had kunnen worden.

‘Maar V. was niet de hoofdverantwoordelijke voor de prijs van 1 gulden; er waren financieel deskundigen bij betrokken’, zei hij. Volgens hem kan V.’s gedrag als ‘maatschappelijk laakbaar’ worden gezien, omdat V., als topman van een grote zorginstelling, persoonlijk profiteerde van geld dat voor zorg was bedoeld. ‘Het is echter niet aan de strafrechters om deze vraag te beantwoorden. Het is in ons economisch stelsel in beginsel toegestaan om met aandelentransacties opbrengst te genereren.’

Dat V. in 2002 een cheque van 150 duizend euro zwart geld zou hebben geïnd bij een Zwitserse bank achtte hij niet bewezen. De enige bron voor deze verdenking was V.’s zakenrelatie en vastgoedhandelaarster Lies K., die al eerder was veroordeeld wegens oplichting en valsheid in geschrifte. De rechter geloofde haar daarom niet en veroordeelde haar tot anderhalf jaar cel, conform de eis van het OM.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden