Cel geëist wegens zwijgen over ontvoering Lusanne

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Leeuwarden zeven maanden celstraf geeist tegen de man die ervan wordt verdacht medeplichtig te zijn aan de ontvoering vanLusanne van der Gun....

Volgens officier van justitie Ten Kate heeft Van A. door zijn handelen geholpen bij de ontvoering, en moet hij worden veroordeeld wegens medeplichtigheid. De advocaat van de verdachte, Snorren, zei dat zijn cliënt strafrechtelijk niets valt te verwijten, omdat het niet melden van een ontvoerder niet strafbaar is. Hij pleitte voor vrijspraak.

Simon S., die tot vijf jaar cel is veroordeeld, belde op 26 augustus 2003 's avonds met Van A. en vertelde hem dat hij 'iets wist over dat meisje uit Oldeberkoop'. Hij zei de volgende dag weer contact met hem te zullen opnemen. De toen 11-jarige Lusanne van der Gun was op dat moment één dag gegijzeld, en haar ontvoering was volop in het nieuws.

Dat was voldoende informatie voor Van A. om te beseffen dat het om de ontvoering ging. S. zocht hulp bij Van A., omdat de ouders van Lusanne weigerden het losgeld te betalen. Hij wilde van het meisje af, en hoopte er toch nog aan te kunnen verdienen door Van A. het meisje zogenaamd te laten vinden. De twee zouden dan het door particulieren uitgeloofde tipgeld kunnen delen.

De volgende dag stond de ontvoerder bij het huis van Van A. in het Drentse Tweede Exloërmond. Toen bleek dat Van A. nergens aan wilde meewerken, besloot S. naar Limburg te rijden, om daar het meisje los te laten. Van A.: 'Ik was er duizend procent zeker van dat hij dat ook zou doen.'

Hij verklaarde voor de rechter veel spijt te hebben van zijn handelwijze en zei door de stress van de situatie niet goed te hebben kunnen nadenken.

Rechter Dölle bleef Van A. vragen hoe het toch mogelijk was dat hij de politie niet had gebeld. De verdachte gaf uiteindelijk toe dat het te maken had met zijn loyaliteit jegens S. 'Ik ben zo opgevoed dat ik het zeker had moeten aangeven. Maar een ander deel van mijn persoonlijkheid zegt dat je vrienden niet verraadt.'

Overigens bleek de vriendschap tussen S. en Van A. van de zijde van de hoofdverdachte niet te bestaan. Van A. noemde in de verhoren S. zijn beste vriend. S. daarentegen noemde in zijn verklaringen Van A. een klootzak en een huichelaar.

Van A.: 'Als ik dat geweten had, had ik het misschien wel anders gedaan.'

Uitspraak 6 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden