Cees van Dormaël

'Ik kom uit een echt middenstandsgezin. Na verkoop van het familiebedrijf, bekend van onze slaapkamerspeciaalzaken en de modeketen Steps, is ieder zijn weg gegaan....

Carlijne Vos

'Ik heb daar zo'n 9 miljoen euro ingestopt, mijn grootste investering ooit. Het probleem is dat Air Holland (waarvoor een schuldeiser deze week faillissement aanvroeg, red.) nog steeds kampt met onderkapitalisatie. Veel partijen hebben interesse in de luchtvaart, maar weinigen hebben het lef er kapitaal in te steken. En dat heb je nodig in zo'n conjunctuurgevoelige sector: durfkapitaal. Toch heb ik alle vertrouwen dat we Air Holland overeind kunnen houden.

'Zo'n situatie met Air Holland hoort nu eenmaal bij de risico's van het ondernemerschap. Er zijn tijden geweest dat ik miljoenen per jaar verdiende en perioden dat mijn activiteiten niets opleverden. Geld heb ik nooit hoeven lenen. Er is altijd wel iets te verkopen. Over de hoogte van mijn vermogen of inkomen kan ik geen zinnig woord zeggen, omdat er ook veel risico's tegenover staan. Voor mezelf heb ik niet zoveel nodig. Als je de zakelijke kosten meetelt, kan ik met mijn gezin van zes kinderen heel goed rondkomen van 150 tot 200 duizend euro per jaar.

'Beleggen doe ik alleen in stenen. Ik wil kunnen zien waar mijn geld in zit. Toen we ons familiebedrijf nog hadden, had ik al een goed oog voor commercieel vastgoed. Privé bezit ik een aantal huizen. Mijn villa in het midden van het land heb ik nog net goed kunnen verkopen. Nu zijn we op zoek naar een huis aan de kust, maar ik wacht nog even wat de markt doet. Tijdelijk wonen we even in een wat bescheidener huis.

'Over mijn pensioen denk ik niet na. Ik vertrouw er op dat ik voor mezelf en mijn kinderen kan blijven zorgen. Ik bouw zakelijk iets op en zet dat dan weer op het spel. Dat is mijn wisselvallig karakter. Maar ik weet ook niet beter. Gelukkig zijn we geen big spenders. Ons geld gaat vooral op aan dagelijkse uitgaven. We houden veel van het water en de zee, dus daar zijn we veel te vinden. Maar reizen doen we nauwelijks meer. Daar heb ik geen tijd voor.

'De beurs trekt me helemaal niet. Ik vind het veel leuker om te investeren in een bedrijf waar jezelf verantwoordelijk bent voor het succes. Het is heel gemakkelijk om mee te liften op de goede beursjaren. Ik vind dat totaal geen uitdaging. Ik geloof ook dat je meer in het leven bereikt met een beetje tegenwicht of spanning, zoals nu weer met Air Holland.

'Het is net als met zeilen. Ga je voor de wind, dan kun je recht op je doel afgaan. Met tegenwind moet je laveren en steeds van koers veranderen om je doel te bereiken. Het is voor buitenstaanders soms moeilijk te volgen, maar dat laveren vind ik het leukste.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden