Cees H. kreeg onderscheiding in ruil voor giften en etentjes

De koninklijke onderscheiding die voormalig Bouwfonds-topman Cees H. in 1998 kreeg opgespeld, was doorgestoken kaart. Dit blijkt uit vertrouwelijke documenten en gesprekken met betrokkenen.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

H., thans een van de hoofdverdachten in de vastgoedfraude, kreeg de ridderorde op grond van zeer ongebruikelijke inspanningen van de toenmalige kabinetschef van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), belast met protocollaire zaken. De man deed dit in ruil voor giften, uitgebreide diners en een reis naar Parijs.

Zuiverheid

De kabinetschef, die moest waken over de zuiverheid van de koninklijke onderscheidingen, adviseerde het Bouwfonds over hoe de decoratie het best kon worden geregeld en schreef mee aan de aanvraag. Het paaien van de ambtenaar ging nadien door, omdat topman H. niet tevreden was met de hem toegekende orde. Hij wilde – net als zijn voorgangers bij het Bouwfonds – worden benoemd tot Officier, en niet ‘slechts’ tot Ridder.

In 2000 betaalde Bouwfonds daarom een geheel verzorgd snoepreisje naar Parijs voor de ambtenaar. De reisbescheiden moesten daarbij worden opgestuurd naar zijn privé-adres, zo blijkt uit een vertrouwelijke fax van de topambtenaar aan Cees H.

Het mocht niet baten. De burgemeester van Alphen aan den Rijn blokkeerde tot drie maal toe het toekennen van de officiersorde aan H.

Vervalsing

De ambtenaar is in 2009 met pensioen gegaan en kende Cees H. via de Van der Leij Habitat Foundation, waaraan beiden jarenlang verbonden waren. De ambtenaar laat in een reactie weten dat hij ‘altijd naar behoren zijn werk heeft gedaan’. Volgens hem is de fax waarin het snoepreisje uiteen wordt gezet ‘een vervalsing’.

Het ministerie van VROM stelt dat het niet ongebruikelijk is dat de kabinetschef helpt bij de onderbouwing van een aanvraag voor een decoratie. Het kent de documenten niet waarin de ambtenaar een rol speelt. Ook tegenover het ministerie heeft de ex-kabinetschef het bestaan van de voor hem belastende fax ontkend. Cees H. geeft geen commentaar.

Een lintje (Martijn Beekman/ de Volkskrant) Beeld
Een lintje (Martijn Beekman/ de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden