Ceci n'est pas een hooiberg

De ingezonden brieven van maandag 28 november.

null Beeld null

Brief van de dag: het zijn geen hooibergen

De media hebben het steeds over 'De hooibergen' van Monet, terwijl het geen hooibergen zijn. Een hooiberg is een 'berg'plaats voor hooi. Meestal een schuur of andersoortig bouwwerk met palen en planken, omdat hooi te los van structuur is om er een hoge stapel van te maken.

Wat we op de schilderijen van Monet zien, zijn vakkundig opgezette roggemijten. De garven (bundels halmen) werden van de grond af, in een cirkelvorm, met de ondereinden naar buiten, opgetast, zodat de kwetsbare halmen beschermd bleven. De mijt werd daarbij tapsvormig opgebouwd tot de gewenste hoogte en van daaruit weer naar binnen zodat een top ontstond. De top werd afgedekt met strooisel en de punt werd samengebonden. Een vakkundig opgezette korenmijt regende niet in. Er is nagenoeg niemand meer die nog zo'n mooie strakke mijt 'op kan zetten'.

Op één van de schilderijen zien we korenmijten in en onder de sneeuw. Door het zorgvuldig bewaren van een voedselvoorraad in de winter, voor mens en dier, kon in de tijd van Monet de honger worden voorkomen.

In dat licht bezien is het onderwerp toch spectaculairder dan Rutger Pontzen in zijn artikel 'Meester van de hooiberg' (V, 18 november) veronderstelt.

Jos van Aarle, Sint-Oedenrode

Wilders

Geert Wilders verwoest de Nederlandse identiteit op een schandelijke manier.

Voor de rechtbank vergelijkt hij zichzelf met 'onze voorouders' die tijdens de Nederlandse Opstand en de Tweede Wereldoorlog 'gestreden hebben voor de vrijheid van meningsuiting en democratie. Zij hebben geleden, velen hebben hun leven gegeven.'(Ten eerste, 24 november 2016).

Wat een tenenkrommende, misselijkmakende verdraaiing van de beweegredenen van deze lovenswaardige vrijheidsstrijders. Een schoffering voor zij die vóór alles in verzet kwamen tegen machthebbers die mensen vervolgden vanwege hun geloof of hun afkomst!

Dirk Hulst, Den Haag

Geert Wilders neemt het woord in de rechtbank op Schiphol in de zaak rond de minder Marokkanen-uitspraken van de PVV-leider. Beeld null
Geert Wilders neemt het woord in de rechtbank op Schiphol in de zaak rond de minder Marokkanen-uitspraken van de PVV-leider.

Gezond verstand

De Volkskrant opende vrijdag 25 november met een stuk over zinloze behandelingen. In het stuk wordt aangehaald dat de koepel van academische ziekenhuizen beweert dat slechts de helft van de medische behandelingen op wetenschappelijk bewijs is gebaseerd en dat de andere helft gebaseerd is op gezond verstand, empathie, risicomijding, eerzucht en bedrijfseconomie.

De tweedeling met wetenschap aan de ene kant en gezond verstand aan de andere kant bevreemdt mij. Mijns inziens is wetenschap de ultieme vorm van gezond verstand.

Guido Janssen, Rotterdam

Wilders (2)

Naar aanleiding van het 'minder Marokkanen'-proces van PVV-leider Geert Wilders pleit commentator Raoul du Pré (26 november) voor verruiming van de politieke onschendbaarheid van politici.

Mensen zoals Wilders zouden volgens Du Pré ook buiten de Tweede Kamer ongestraft allerlei abjecte, smakeloze en gevaarlijke uitspraken mogen doen, want 'onze democratie is sterk genoeg om de politieke strijd te voeren met argumenten, in het parlement en in het openbaar, maar niet in de rechtszaal'.

Helaas staat Geert Wilders nou niet bepaald bekend als iemand die bereid is op basis van argumenten met zijn politieke tegenstanders in discussie te gaan. Maar los van zijn persoon, als je politici voor al hun uitspraken onder alle omstandigheden boven de wet plaatst, kun je erop wachten dat ze ook buiten het parlement naar hartelust zullen discrimineren, haatzaaien en wellicht ook oproepen tot geweld, met alle gevolgen van dien.

Ik kan me niet voorstellen dat je onze democratie daarmee een dienst bewijst.

Hans Hoes, Hengelo

ABP

Het kabinet compenseert de premie stijging van het ABP omdat het niet wil dat ambtenaren te lang op de nullijn zitten.

Dat is mooi. De gepensioneerde ambtenaren bij dat zelfde ABP zitten nog langer op de nullijn. Wanneer zou het kabinet dat gaan compenseren?

Ben Ale, Delft

Geldgevers

In Opinie & Debat werd het verkeerd gebruik van hypotheek nemen en geven rechtgezet.

Mijn economie-examenkandidaten leerde ik destijds het volgende ezelsbruggetje: de hypotheeknemer is de geldgever en de hypotheekgever is de geldnemer.

Jan Gerritsen, Ochten

De markt

Als staatskapitalisme het nieuwe normaal is - Koen Haegens in Vonk van 26 november 2016 - kunnen we ophouden om marktwerking voor alles verantwoordelijk te houden.

Roel Janssen, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden