Cebeco haalt bloembollen voortaan 's winters in Chili

Handelaar in agrarische producten Cebeco gaat nauw samenwerken met het Chileense bedrijf Pacific Flowers in Chili om zomer en winter verse bloembollen te kunnen leveren....

LIDY NICOLASEN

Van onze verslaggeefster

Lidy Nicolasen

SANTIAGO DE CHILI

Vijf jaar geleden legde Cebeco het eerste contact. Het Chileense bedrijf haalde technologie, technische assistentie, geld en zaaigoed uit Nederland. Cebeco verwierf in Chili productiecapaciteit. 'Als er in Nederland iets mis gaat met de productie', aldus Cebeco-directeur Genemans, 'kunnen we terugvallen op Chili.'

In Chili zijn Mapuchi-indianen aangetrokken voor het opkweken van de bloembollen. De Mapuchi's zijn boeren die in het zuiden van het land een karig bestaan leiden. De bollenteelt is nieuw voor Chili en voor de Indianen, van wie inmiddels vijfhonderd families van de tulpen en lelies leven.

Pacific Flowers zelf draaide dit jaar een omzet van 3,5 tot 4 miljoen dollar (7 tot 8 miljoen gulden). De komende jaren moet, aldus directeur Jorge Puiggros, de omzet naar vijftien miljoen per jaar. De bulk van de bloemen gaat naar de VS. De bloembollen worden vooral in Europa en Azië verkocht.

Van den Bos is een groep ondernemingen die bollen en knollen voor de teelt van bloemen veredelt, verwerkt en verhandelt. De holding heeft vestigingen over de hele wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden