CDU schrikt op van coalitie extreem-rechts in Duitsland

BONN Mogelijk ligt het aan de té sporadische aandacht die de krant krijgt, maar wie deze week de Deutsche National-Zeitung leest, moet vaststellen dat de toon een stuk harder is geworden....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

Afgelopen weekeinde verspreidde het bizarre duo een persverklaring, waarin de formatie van een rechtse 'Abwehrkraft' werd aangekondigd. Deze manoeuvre was ingegeven door 'angst', angst voor het 'linkse volksfront' dat volgens Frey en Schönhuber bezig is de democratie in het verenigde Duitsland kapot te maken. Daarin staan zij overigens niet alleen; ook de CDU/CSU van Helmut Kohl en Theo Waigel waarschuwt de kiezer tegen de stilzwijgende samenwerking van sociaal-democraten en Groenen met de neo-communisten (PDS) in de deelstaat Saksen-Anhalt.

Frey is voorzitter van de Deutsche Volksunion (DVU), een club met circa 27 duizend leden, aldus de binnenlandse veiligheidsdienst die Frey en zijn kameraden al tientallen jaren in de gaten houdt. De Republikaner van Schönhuber hebben circa 20 duizend leden, en worden vooralsnog alleen in NoordrijnWestfalen geschaduwd. Er zijn aanwijzingen dat enkele Reps aldaar betrokken waren bij brandaanslagen op asielpensions.

Uit de getallen blijkt al dat het twee marginale partijen betreft. Niettemin trokken DVU en Republikaner in de afgelopen jaren veel proteststemmers in Berlijn (7,5 procent voor de Reps), Bremen (6,2 procent DVU) en Sleeswijk-Holstein (6,3 procent DVU). Een voor het democratische Duitsland absoluut dieptepunt waren de verkiezingen in Baden-Württemberg in 1992. De Reps behaalden 10,9 procent van de stemmen, een percentage dat zelfs nog nooit door de beruchte na-oorlogse NPD was behaald. Ter herinnering: in 1992 bereikte het dikwijls zeer emotioneel verlopen asieldebat zijn hoogtepunt.

Bij de Europese verkiezingen eerder dit jaar waren de Reps weer verdwenen. Met 3,9 procent bleven ze landelijk ver onder de kiesdrempel. De DVU deed niet mee. Volgende maand hoopt Schönhuber bij de verkiezingen in Beieren (25 september) de kiesdrempel van vijf procent te halen. De prognoses geven hem weinig kans. Evenmin zou hij kans maken bij de deelstaatverkiezingen in Saksen en Brandenburg (11 september) en de landelijke verkiezingen voor een nieuwe Bondsdag op 16 oktober.

De 'fusiegesprekken' tussen DVU en Reps kregen in de Duitse media marginale aandacht, totdat minister Kanther (CDU) van Binnenlandse Zaken er zich woensdag mee bemoeide. De ex-SS'er Schönhuber had volgens Kanther zijn masker laten vallen, nu hij openlijk met Frey in conclaaf was gegaan. De DVU was immers 'in politieke walgelijkheid nauwelijks te overtreffen'. De minister wil zijn

geheim-agenten voortaan ook landelijk op de Reps afsturen.

Het gevaar van extreem-rechts mag natuurlijk nooit worden onderschat, maar de alarmerende woorden van minister Kanther hebben veel weg van een geweersalvo op een dood hert, om in de termen van dr Frey te blijven. Bovendien, wie pas nu ontdekt dat de Reps niet deugen, laadt de verdenking op zich in werkelijkheid andere motieven te hebben. Bijvoorbeeld de niet aflatende, maar beslist respectabele pogingen van de Duitse christen-democraten om rechts-extreme stemmen binnen het democratische kamp te houden. Zeer waarschijnlijk past het Kanther niet dat de Reps en DVU, overigens wel een beetje laat, proberen in te haken op de 'anti-linksfront campagne' van de CDU en CSU.

Het initiatief voor een samenwerking tussen de 'democratische rechtse krachten' is uitgegaan van Gerhard Frey, die zoiets in de jaren zestig al probeerde met zijn omarming van de NPD. Het is de NPD - ooit in bijna alle parlementen van de elf Westduitse deelstaten aanwezig en in '69 bijna in de Bondsdag - slecht bekomen. De NPD stelt niets meer voor en kwam pas deze maand weer in de publiciteit door het veel besproken vonnis van Mannheim, waar NPD-chef Deckert een voorwaardelijke straf kreeg.

Deckert wordt deze week opnieuw uitbundig geprezen in Frey's National-Zeitung. De overwegingen van de Mannheimer rechters worden voor de zoveelste keer geciteerd en tussen de tekst door adverteert Frey voor een nieuw boek over Hitlers Wehrmacht, 'de beste soldaten van de wereld'. Voorts wordt een al lang niet meer gehoord onsmakelijk verhaal van stal gehaald, namelijk dat de jodenvervolging verband houdt met de boycot door Britse en Amerikaanse joden (in 1933) van produkten uit Duitsland.

Nieuwe abonnees van de krant ('meer dan 500 duizend lezers') krijgen het nieuwe boek van Zjirinovsky cadeau. De Russische extremist komt volgens Frey op 24 september 'met zijn complete liberaal-democratische fractie uit het Russische parlement' naar het Beierse Passau, alwaar 'democratisch rechts' kan horen wat Frey en zijn compaan uit Moskou voor hebben met de wereld. Omdat Zjirinovsky toch geen visum zal krijgen en het jaarlijkse treffen in Passau sowieso door de media wordt genegeerd, weet Frey nu al dat 'de media-belangstelling overweldigend is'.

Of de 71-jarige Schönhuber, tot 1985 lid van de CSU en vriend van wijlen Franz Josef Strauss, erbij zal zijn, is onbekend. De verhalen in de Duitse media spreken elkaar tegen en concentreren zich op het komende vertrek van Schönhuber als voorzitter van de Reps en de heftige interne zuiveringen. Voor een in dit verband betrouwbaar oordeel is men aangewezen op Junge Freiheit, het relatief nieuwe weekblad van uiterst rechts.

Gek genoeg mist ook dit bepaald intelligent gemaakte blad het grote nieuws over de fusiebesprekingen. Wél een gesprek met Schönhuber, waarin deze verklaart zich inderdaad te zullen terugtrekken als voorzitter. Hij gaat zich als lijsttrekker concentreren op de verkiezingen in Beieren. Vast staat, aldus Junge Freiheit, dat Schönhuber nog steeds de baas is. Reps en DVU gaan dus samen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden