CDU overweegt proces tegen Kohl

De CDU verhoogt de druk op Helmut Kohl. Partijleider Schäuble zei vrijdag dat de partij overweegt een civielrechtelijke procedure tegen zijn voorganger aan te spannen....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Daarmee wil de partij Kohl dwingen de namen van de donateurs te noemen, maar ook trachten de kosten van de affaire op Kohl te verhalen. De CDU moet volgens de wet tientallen miljoenen mark aan boetes betalen wegens Kohls geheime rekeningen.

Kohl blijft niet alleen weigeren de namen te noemen, hij daagt de partij regelrecht uit met optredens voor de enthousiaste CDU-basis. Gisteren bezocht hij een nieuwjaarsbijeenkomst van de CDU-Bremen. Hij ontkende alle speculaties dat hij de anonieme donateurs heeft verzonnen en het geld uit andere bron kreeg. 'Deze donateurs zijn respectabele burgers van dit land. Deze donateurs bestaan, ze zijn geen verzinsels van mij. Wat ik hierover in de kranten lees, is pure onzin', zei hij.

Over de woensdag opgedoken zwarte miljoenen van vóór 1993, zei Kohl dat hij het toen te druk had met de Duitse eenheid, waardoor hij geen tijd had gehad zich om geld te bekommeren. Elke ochtend scheldt de oud-kanselier in Berlijn de camerateams uit die de korte gang van zijn huis naar zijn auto vastleggen: 'Dit is niets anders dan een drijfjacht rond de klok. U bent niet geïnteresseerd in de waarheid, maar in sensatie.'

Intussen gaan de belastende onthullingen door. Van de geheime rekeningen van de CDU-afdeling Hessen bleek vrijdag vier miljoen mark verdwenen. 'Ik kan u niet vertellen waar het geld is gebleven', zei de Hessische minister-president Koch (CDU).

De vier miljoen werden afgeboekt van de geheime Zwitserse bankrekening, maar zijn nooit aangekomen bij de CDU in Hessen. Dat kan erop duiden dat het geld naar de geheime rekeningen van Kohl is gevloeid.

Justitie in Berlijn zei gisteren dat de financieel administrateur van de CDU-fractie die donderdag zelfmoord pleegde, zelf object is van het gerechtelijk onderzoek. De familie van Wolfgang Hüllen liet weten 'ontzet' te zijn over de leiding van de CDU-fractie. Die zei kort na de zelfmoord dat zijn motieven 'in de persoonlijke sfeer' lagen. Volgens de familie had hij geen persoonlijke problemen.

Zie ook pagina 5

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden