CDU kiest in april Merkel tot voorzitter

De 45-jarige Angela Merkel wordt de zevende voorzitter van de CDU. Dat heeft de partijtop maandag unaniem besloten. Op het partijcongres begin april is Merkel de enige kandidaat voor het voorzitterschap....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Op een persconferentie zei Merkel dat ze 'zin heeft in de functie'. Ze had op de bijeenkomsten met de partijbasis 'ongelooflijk veel steun en bemoediging' gekregen. Ze hoopt dat deze 'emoties' ook de komende tijd standhouden.

Daarmee doelde ze op de moeilijkheden die voor haar liggen. Ze is de eerste CDU-voorzitter zonder machtsbasis in regering, fractie of deelstaat. De partij is ook nog bijna failliet. Gisteren werd besloten dat de contributie van de 660 duizend leden daarom drastisch zal worden verhoogd.

Scheidend voorzitter Wolfgang Schäuble zei dat de steun die Merkel had gekregen van de zaterdag in Stuttgart gehouden regioconferentie en de afdeling van Noordrijn-Westfalen, de partijleiding had overtuigd dat ze favoriet is.

Merkel is de afgelopen weken bejubeld als de redster van de partij. Het is de vraag of die euforie aanhoudt bij de te verwachten strijd om de inhoudelijke richting en vooral om de vraag, wie in 2002 als kanselierskandidaat moet aantreden tegen de huidige bondskanselier Gerhard Schröder van de SPD.

Edmund Stoiber, de Beierse minister-president, zou graag de christen-democratische lijsttrekker worden. Zijn partij, de CSU, uitte aanvankelijk bedenkingen tegen Merkel, die te progressief zou zijn. Maar de conservatieven hebben zich bij haar neergelegd. Gisteren zei Stoiber dat hij 'geen emotionele en menselijke problemen' met Merkel heeft.

Merkel zette maandag een eerste accent door te zeggen dat ze 'de sociale markteconomie' nieuw leven wil inblazen en ook in een tijd van globalisering 'het menselijke' wil bewaren. SPD-secretaris Müntefering gaf meteen al blijk van nervositeit: 'Als de CDU naar het midden opschuift zeg ik: daar zitten wij al'. Merkel haalt in opiniepeilingen op dit moment zelfs kanselier Schröder in.

Merkel wees er speciaal op dat ze de eerste Oost-Duitser is in een dergelijk machtige positie is. 'Dit is een stuk geleefde Duitse eenheid, zoals ik me nog enige tijd geleden niet kon voorstellen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden