CDU gereed voor slag met de socialisten

De CDU is weer klaar voor het gevecht met de rood-groene regering. Dat is de nadrukkelijke boodschap van het partijcongres in Essen, waar Angela Merkel maandag met bijna 96 procent van de stemmen tot voorzitter werd gekozen....

Met een bevrijdende, zeven minuten durende, ritmische ovatie voor Merkel klapten de christen-democraten de frustraties van het zwart-geldschandaal van zich af. 'We zijn er weer', zei Merkel in haar grote toespraak. 'Laat rood-groen zich warm aankleden, want nu gaat het weer over de inhoud.'

Het waren vooral haar harde aanvallen op de regering van 'meneer Schröder' die de duizend afgevaardigden met woest applaus beloonden. Welke koers de CDU onder Merkel zal inslaan, bleef grotendeels onduidelijk. De nieuwe voorzitter probeerde zowel de conservatieve als de liberale vleugel van de partij tevreden te stellen. Zelfs de Kohl-aanhangers konden blij zijn met de verzoenende woorden die ze voor de oud-kanselier vond.

Merkel pleitte voor een tolerante CDU, maar veroordeelde de rood-groene plannen voor de gelijkstelling van homo-paren. Dezelfde spagaat maakte ze bij de vraag hoe Duitsland zijn welvaartsstaat moet aanpassen aan de globalisering. 'Ik wil een CDU die er in slaagt markt en menselijkheid te verenigen', zei ze.

Merkel hield de partij in welgekozen woorden voor dat 'bijna niets meer zo zal zijn als het was' in de wereld. Maar ze legde ook sterke nadruk op 'waarden die altijd gelden', zoals het 'verlangen naar Heimat'. Ook over het asielrecht en de Europese Unie klonk ze conservatief.

Maar in Essen ging het nog niet om de subtiliteiten van de te volgen koers. 'Het belangrijkste is, dat ze het signaal voor de aanval op de politieke tegenstander heeft gegeven. We hebben nu lang genoeg in ons eigen sap gekookt', zei een afgevaardigde. Bovendien heerst er in de partij grote blijdschap over de persoon van Merkel. 'Ze praat net zo duidelijk als Adenauer en de emoties komen bij haar echt uit het hart', zei een CDU'er in de zaal. 'Ze is geen gewone politicus. Ze is eerlijk en open, en weet niet alles al', zei een ander.

Boven het podium prijkte weliswaar de leus 'Zur Sache!', in de zaal overheersten de emoties. Oudere mannen, van wie tot voor kort werd gedacht dat ze wantrouwend zouden staan tegenover de onconventionele vrouw uit Oost-Duitsland, scandeerden na haar toespraak enthousiast: 'Jetzt geht's los!'

Als bij een popster ging er gejuich op bij iedere meisjesachtige glimlach en hoofdknik die Merkel de zaal schonk. 'Deze beelden tonen in iedere huiskamer dat er een nieuwe CDU is', hoopte de CDU-campagneleider in Noord-Rijnland-Westfalen, waar binnenkort verkiezingen zijn.

De euforie deed even vergeten dat het een heel ander partijcongres was dan de christen-democraten gewend zijn. Voor het eerst sinds 1951 ontbrak Helmut Kohl.

Na enig gemor gingen de partij-afdelingen ermee akkoord de financiële bijdragen aan de landelijke CDU te verhogen. Het congres besloot tot een nieuwe financiële structuur, die volgens een van de sprekers zo transparant is, dat de CDU ermee voorloopt op de andere partijen.

De partij koos gisteren als nieuwe penningmeester de voormalige bankier Ulrich Cartellieri. Merkels verrassende keuze als secretaris-generaal, de liberale Ruprecht Polenz, kreeg grote steun van het partijcongres.

Met de scheidende voorzitter Wolfgang Schäuble toonde het congres medelijden, omdat hij zo ongelukkig is gestruikeld over de zwart-geldaffaire. Hij kreeg hartelijke woorden, een laptop en een warm applaus. Hij werd wel in het partijpresidium gekozen, waar hij volgens Merkel nodig blijft 'voor het denken'.

Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden