CDU dumpt politicus na antisemitisme

De CDU/CSU zet het van antisemitisme beschuldige Bondsdaglid Martin Hohmann uit de fractie. Ook wordt Hohmann uit de partij gezet....

De druk op CDU-leider Angela Merkel om op te treden tegen Hohmann was zo groot geworden, dat ze politieke schade zou oplopen als ze het bij een vermaning zou laten. Het weinig bekende fractielid was in opspraak geraakt door een alom als antisemitisch veroordeelde toespraak. Daarin keerde hij zich tegen de betiteling van de Duitsers als 'volk van daders'. Hij wees op het grote aandeel van Russische joden in de bolsjewistische terreur. 'Op grond daarvan zou men joden met enig recht als ''volk van daders'' kunnen aanduiden. Dat klinkt misschien schrikbarend. Maar het zou dezelfde logica volgen waarmee de Duitsers als volk van daders worden aangeduid.'

Merkel en andere CDU-leiders distantieerden zich onmiddellijk van de uitlatingen. Na enige aarzeling bood Hohmann zijn excuses aan. Maar de andere partijen, joodse groeperingen, de Israëlische ambassadeur en commentatoren riepen op Hohmann uit fractie en partij te gooien.

De druk werd groter toen Hohmann op tv een ondersteuningsbrief voorlas van de commandant van de elite-eenheid KSK, die daarna door de SPD-minister van Defensie prompt werd ontslagen. Het hielp evenmin dat Hohmann inhoudelijk geen afstand van zijn uitspraken deed.

Daartoe probeerde de CDU-top hem maandag alsnog te dwingen. Toen hij bleef weigeren, werd bekend gemaakt dat hij de fractie moet verlaten. Daarvoor is bij een stemming vrijdag een tweederde meerderheid nodig. Volgens ingewijden was dat een reden dat Merkel Hohmann aanvankelijk niet wegstuurde. Elke stem tegen zou voor de CDU/CSU een nieuwe blamage betekenen, en in de fractie zitten nog meer nationaal-conservatieven. In het fractiebestuur viel gisteren al een tegenstem.

Hohmann blijft na zijn uitsluiting Bondsdaglid, omdat hij niet op de partijlijst stond, maar rechtstreeks is gekozen in het conservatieve kiesdistrict Fulda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden