CdK Drenthe: betalen voor bevingen, en snel

De Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar wil dat het kabinet en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) 'snel en royaal' over de brug komen om mensen die schade oplopen door gaswinning, te compenseren. In zijn nieuwjaarstoespraak in het provinciehuis in Assen wees hij er dinsdag op dat ook inwoners van Drenthe 'met de brokken zitten'. Zo was er in november een beving van 2,4 op de schaal van Richter in het dorp Annen.

Aardbevingen in noord-NederlandBeeld de Volkskrant

Van grote schade was toen geen sprake, maar het was wel één van de zwaarste bevingen in de provincie de laatste jaren. 'De NAM en de rijksoverheid laten het Noorden in de steek. Raar genoeg moeten de inwoners van dit gebied er altijd extra hard voor knokken om überhaupt in Den Haag gehoord te worden. Ieder jaar worden in Slochteren en Annen miljarden gewonnen aan gas, maar de mensen blijven voor een fractie van die opbrengsten met de brokken zitten.'

Tichelaar schaart zich daarmee aan de zijde van zijn Groningse collega Max van den Berg, die al langer pleit voor een ruimhartige compensatie. 'Ik zeg: betalen, en snel! Neem royaal je verantwoordelijkheid', zei de Drentse CdK.

Tichelaar had ook harde kritiek op de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). Van alle provincies in Nederland is in Drenthe de werkgelegenheid het meest achteruitgegaan . 'Het is teleurstellend dat de NOM er maar niet in slaagt zijn om miljoenen aan belastinggeld in te zetten. Die moet geen bankje spelen. Anders kunnen we de NOM wat mij betreft net zo goed opheffen.'

Bekijk hier een interactieve kaart van de aardbevingen in Nederland van 1992 tot 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden