CDA ziet bange vermoedens bevestigd

Het is 'ontluisterend' dat luchtsteun voor Dutchbat geen optie meer was voor de Verenigde Naties. Die steun was 'essentieel' om Srebrenica te kunnen beschermen....

Van onze verslaggever

'Het is een bevestiging van het bange vermoeden dat we hadden.' Verhagen vraagt zich af of de Nederlandse regering op de hoogte was van dit VN-beleid. Dat is een vraag die moet worden beantwoord door de commissie-Bakker, die in januari een onderzoek begint naar de uitzending van Nederlandse troepen.

Verhagen vindt het positief dat de VN de hand in eigen boezem hebben gestoken. Hij blijft hameren op een parlementaire enquête naar de val van Srebrenica. De Kamer beslist daar pas over na afloop van het onderzoek door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, eind volgend jaar. Of er dan wel een Kamermeerderheid voor is, blijft de vraag. VVD en PvdA zijn tot nu toe tegen.

Minister De Grave van Defensie zei gisteren in Brussel dat een definitief oordeel over Dutchbat pas kan worden gegeven als het NIOD klaar is. De Grave had nog geen kans gezien het VN-rapport goed te bestuderen. Maar hij noemde het wel 'heel genuanceerd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden