CDA wil onderzoek 'gratis' schoolboeken

DEN HAAG (ANP) - Het CDA wil laten onderzoeken of scholen wel verplicht zijn om de inkoop van schoolboeken aan te besteden....

ANP

Vorige week stelde het kabinet deze verplichte inkoop van schoolboeken uit door problemen met de Europese aanbestedingsregels.

Door de middelbare scholen verantwoordelijk te maken voor de schoolboeken, zouden de boeken gratis worden voor ouders. Nu de maatregel met een jaar wordt uitgesteld, krijgen de ouders in december een eenmalige vergoeding van 308 euro om de boeken voor komend schooljaar aan te schaffen.

De gang van zaken verdient volgens de PvdA niet de schoonheidsprijs. ‘Wij hebben het iets te rooskleuring ingeschat’, aldus Tweede Kamerlid Margot Kraneveldt van de PvdA. De oppositiepartijen VVD en D66 zijn harder in hun oordeel. Zij stellen dat staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs de problemen had kunnen zien aankomen.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold heeft zij de scholen twee maanden geleden zelf gewaarschuwd dat de Europese regels risico's inhielden. VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming stelt dat Van Bijsterveldt ‘totaal niet heeft nagedacht over de uitvoering. Ronduit beschamend.’

De twee partijen plaatsen bovendien vraagtekens bij het doel dat het kabinet met de gratis schoolboeken wil bereiken. De maatregel dient volgens VVD en D66 vooral om de inkomens van ouders op te krikken. Maar dat was helemaal niet nodig geweest als het kabinet enkele belastingen, zoals de kansspelbelasting, niet had verhoogd.

Volgens Pechtold en Dezentjé Hamming kan de 300 miljoen euro voor de gratis boeken beter in de salarissen van de leraren gestoken worden om het dreigende tekort aan docenten te voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden