CDA wil niets weten van legalisering softdrugs

Drugshandel moet niet worden gelegaliseerd, maar juist rigoureus bestreden. De alarmerende verhalen uit Zuid-Nederland over verwevenheid van boven- en onderwereld in de drugscriminaliteit vragen niet om regulering, maar om keiharde repressie.

Sybrand Buma moet niets hebben van geestverruimende middelen. Buma: "Drugs zijn troep."Beeld anp

Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma naar aanleiding van het net verschenen boek De achterkant van Nederland van bestuurskundige Pieter Tops en journalist Jan Tromp.

Eerder al keerde het CDA zich tegen het initiatiefwetsvoorstel van D66 om wietteelt te legaliseren. Dat voorstel kan rekenen op de steun van regeringspartij PvdA en viel ook op het laatste VVD-congres bij de achterban in goede aarde. Een meerderheid is in zicht.

'Ik ben bang dat we de komende maanden in het liberale Nederland een leuke academische discussie gaan voeren over het legaliseren van drugsaanvoer bij de achterdeur van de coffeeshop', zegt Buma. 'Maar dat lost helemaal niks op. De criminelen gaan vrolijk door met het grootschalig fabriceren van wiet en pillen. De VVD wil 'slim reguleren', maar ik heb van Mark Rutte nog niet gehoord wat dat is. Een achterdeur kan twee kanten op: open of dicht. Ik kies voor dicht.'

Buma wil dat de discussie gaat over de vraag wie in Nederland de baas is: de bewoner die normaal en veilig in zijn wijk wil wonen, of de crimineel die provocerend rondrijdt in zijn met crimineel geld verworven bolide. 'Tot hier en niet verder, want het loopt de spuigaten uit', zegt Buma. 'Criminele bendes hebben overal hun tentakels. Niet zij moeten winnen, maar de rechtsstaat. Dat is de komende maanden de inzet.'

Strijd tegen drugscriminaliteit in Zuid-Nederland 'logistieke nachtmerrie'

Strafprocessen tegen drugscriminelen zijn 'een logistieke nachtmerrie' geworden, zegt officier van justitie Greetje Bos. In 2015 resulteerden de 400 aanhoudingen in Zuid-Nederland in slechts zes veroordelingen.

Buma noemde dinsdag op campagne in Brabant een aantal concrete maatregelen. Coffeeshops moeten worden teruggedrongen en uiteindelijk allemaal gesloten. Vermogen verkregen uit drugswinsten moet worden afgepakt en teruggegeven aan de regio. Regioburgemeesters moeten daarmee kunnen investeren in een langjarige aanpak van de criminaliteit.

Het CDA wil de Opiumwet uitbreiden, zodat het grootschalig inkopen van op zichzelf legale voorbereidingsproducten strafbaar wordt als er aanwijzingen zijn dat drugsfabricage het oogmerk is. Verdachten van drugsdelicten moeten standaard in voorlopige hechtenis worden genomen.

'Drugs zijn troep en treffen vaak de zwaksten in de samenleving', zegt de CDA-leider. 'Wij geven niet toe aan het cynisme dat de strijd al verloren is. Wij gaan criminelen niet belonen, maar bestraffen.'

Buma is zich er terdege van bewust dat hij tegen de maatschappelijke stroming naar legalisering ingaat, een beweging die een groeiend aantal burgemeesters steunt.

Buma vindt dat niks. 'We moeten niet naïef zijn in de omgang met deze jongens', zegt hij. 'Justitie moet meer middelen tot haar beschikking krijgen in plaats van minder. Meer agenten, meer mankracht bij de recherche en meer armslag voor het Openbaar Ministerie. De urgentie in Brabant is nu duidelijk voelbaar en dit speelt ook in Gelderland, Limburg en Zeeland.'

Daarmee is het plan ook een aanval op de electorale concurrent VVD. Die partij heeft volgens Buma de afgelopen jaren vooral uitgeblonken in 'pakkende slogans', terwijl 'kundige bewindspersonen' dringend gewenst zijn. Buma: 'Het veiligheidsbeleid van de VVD heeft gefaald en de provincies betalen daarvoor de rekening.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden