CDA wil naar één belastingtarief

De huidige drie belastingtarieven moeten plaatsmaken voor een 'sociale vlaktaks'. Voor iedereen geldt dan hetzelfde belastingtarief van bijvoorbeeld 35 procent. De aftrek van de hypotheekrente wordt beperkt. Voor topinkomens komt er een extra belasting - een solidariteitsheffing.

Belastingenveloppen bij de Belastingdienst in Apeldoorn. © ANP

Deze voorstellen doet het Strategisch Beraad van het CDA in een concept van zijn nieuwe toekomstvisie, waarvan delen eerder zijn uitgelekt. Vrijdag presenteert de voorzitter van het beraad, oud-minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus, de koers van de christen-democraten voor de komende vijftien jaar. Het CDA-congres buigt zich er zaterdag over.

Een van de pijlers van de visie is een hervorming van belastingstelsel en sociale zekerheid. Het huidige stelsel van inkomstenbelasting is nodeloos ingewikkeld, stimuleert overmatig lenen en ontmoedigt arbeid, vinden De Geus en consorten. 'Het CDA ziet grote voordelen in de invoering van een sociale vlaktaks', aldus de opstellers. Het belastingsysteem wordt daardoor eenvoudiger, stimuleert economische groei en neemt de prikkel weg om een huis of bedrijf met zoveel mogelijk geleend geld te financieren.

Extra tarief

Voor topinkomens moet er wel een tweede, extra belastingtarief komen: 'Vanuit het oogpunt van solidariteit is het gerechtvaardigd dat er wel een aanvullende solidariteitsheffing komt voor topinkomens.' De partij bepleit extra milieubelastingen op vervuilende producten en diensten. 'Milieu vertegenwoordigt te vaak geen enkele economische waarde, waardoor schadelijk gedrag eenvoudig op het milieu kan worden afgewenteld.'

Geld lenen en schulden maken is volgens het CDA 'te goedkoop'. 'De ongebreidelde groei van hypothecaire leningen heeft in korte tijd groteske vormen aangenomen', vindt het beraad. Het wil de aflossing van hypotheken stimuleren. 'Het huidige fiscale regime, waaronder de wijze waarop de hypotheekrenteaftrek is vormgegeven, dient dit doel onvoldoende. We moeten naar een nieuw regime dat bezitsvorming bevordert en jonge mensen in staat stelt een huis te kopen.'

Voorzorg

In zowel de gezondheidszorg als de sociale zekerheid pleit het CDA voor een omslag van 'nazorg' naar 'voorzorg': meer aandacht voor preventie. De zelf­redzaamheid van zowel patiënten als werkenden moet groter worden.

In delen van de visie neemt het CDA afstand van de samenwerking met de PVV. De politiek keek aanvankelijk te lang weg als het ging over de gevolgen van de immigratie, maar is nu 'doorgeslagen naar het andere uiterste', schrijft het Strategisch Beraad. Het wil 'een open land' voor vluchtelingen. 'Daar waar problemen bestaan is participatie en niet polarisatie de oplossing.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden