CDA wil minder lastenverlichting en tien miljard extra uitgeven

Het CDA roept de lastenverlichting voor burgers en bedrijven een halt toe. De christen-democraten willen in de komende vier jaar wel tien miljard gulden extra uitgeven....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Door geen lastenverlichting toe te staan, hoeft het CDA geen vergaande bezuinigingen aan te kondigen. De PvdA wil in de komende kabinetsperiode 4 miljard gulden bezuinigen, de VVD 13 miljard.

Het CDA gaat uit van een economische groei van 2 procent per jaar. Dit levert circa 6 miljard gulden op. Daarnaast valt er volgens de programcommissie 4 miljard te verdienen door doelmatiger werken bij de overheid.

Het CDA wil de 10 miljard die deze maatregelen opleveren besteden aan verhoging van de kinderbijslag en investeringen in onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg.

Daarnaast moet het financieringstekort omlaag naar 1 procent van het bruto binnenlands product. Dit laatste kost 5 miljard gulden. Met een lager tekort wil het CDA de kosten van de vergrijzing opvangen.

Mocht de economische groei meer zijn dan 2 procent, dan kiest het CDA uit een beperkte lastenverlichting of een verdere daling van het financieringstekort.

Het CDA wenst net als D66 en PvdA niet te tornen aan het minimumloon. De commissie die het rapport Nieuwe wegen vaste waarden opstelde, wilde dit aanvankelijk wel, maar de partijraad stak hier een stokje voor. Het CDA-programma volgt die lijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden