CDA wil langstudeerboete afschaffen

Het CDA wil de boete voor langstudeerders afschaffen. CDA-lijsttrekker Sybrand Buma zei dat vandaag tijdens een lijsttrekkersdebat in Utrecht.

Sybrand Haersma BumaBeeld anp

Het CDA was altijd pleitbezorger van de maatregel, maar Buma zei dat duidelijk is geworden dat de boete op te veel weerstand stuit. 'Die langstudeerboete gaan we afschaffen', aldus Buma. Hij wil niet dat als alternatief een sociaal leenstelsel wordt ingevoerd, waarbij de studiebeurs een lening is die na de studie moet worden terugbetaald. Het CDA wil de bezuiniging op de onderwijsinstellingen wel in stand houden.

Lijsttrekkersdebat
In Utrecht is dinsdag het eerste lijsttrekkersdebat in de aanloop naar de verkiezingen van 12 september. Deelnemers zijn naast Buma ook Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks) en Arie Slob (ChristenUnie). De lijsttrekkers van VVD, SP en PVV zijn niet aanwezig. Het thema is onderwijs.

De langstudeerboete gaat op 1 september in. In de plannen van het kabinet moeten studenten die meer dan 1 jaar vertraging oplopen in de bachelor- of masterfase 3000 euro extra betalen.

PvdA, D66 en GroenLinks waren al langer tegenstander van de maatregel. ChristenUnie-leider Slob houdt er wel aan vast. Samsom en Pechtold riepen het CDA op mee te werken om de boete zo snel mogelijk af te schaffen. De VVD heeft eerder ook aangegeven van de boete af te willen zodra het kan. In het VVD-verkiezingsprogramma is net als bij de PvdA voor een sociaal leenstelsel gekozen.

Verkiezingsretoriek
'Dit lijkt me verkiezingsretoriek', is de reactie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) op de uitspraak van Buma. 'Eerst zien, dan geloven', aldus ISO-voorzitter Thijs van Reekum.

Nu het CDA ook zegt van de door de studenten gehate langstudeerboete af te willen, is er niet tot nauwelijks nog draagvlak voor de boete van ruim 3000 euro voor langzame studenten. 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald', zegt Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een reactie.

Halbe Zijlstra
Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs reageert verbaasd op de uitspraak van Buma. 'Het is opmerkelijk dat hij dit zegt, de langstudeermaatregel kwam bij het CDA vandaan. Maar goed, kennelijk hebben ze nu andere gedachten', zei Zijlstra voor de microfoon van BNR Nieuwsradio.

'Wetgeving is wetgeving en dat verandert niet omdat de heer Buma iets in een debat heeft geroepen', zei Zijlstra stellig. 'Hij is nog een tweede ding vergeten. Als je de langstudeermaatregel afschaft en niets anders doet, dan bezuinig je gewoon 400 miljoen euro op het hoger onderwijs. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Ik heb de heer Buma, maar ook anderen, er niet over gehoord hoe dat moet worden opgevangen.'

 
Wetgeving is wetgeving en dat verandert niet omdat de heer Buma iets in een debat heeft geroepen
Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden