CDA wil hardere aanpak uitkeringsfraude

De fraude met uitkeringen moet harder worden aangepakt volgens het CDA. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van de regeringspartij presenteert dinsdag bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken hiertoe een actieplan, omdat volgens haar fraude de solidariteit in de samenleving ondermijnt. Over 2010 is ongeveer 119 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord, maar zij vreest dat het in werkelijkheid erger is.

Vorige maand pleitte Sterk al voor het omkeren van de bewijslast bij 'vrij duidelijke' gevallen van uitkeringsfraude, zodat de verdachte maar moet proberen zijn onschuld te bewijzen. Daar doet ze nu nog een schepje bovenop. Zo wil zij dat mensen die de boel belazeren sneller strafrechtelijk vervolgd worden. Nu geldt als ondergrens een fraudebedrag van 10.000 euro voor het toepassen van het strafrecht. Dat moet 7500 euro worden.

Signaal
De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die onder meer de AOW uitvoert, moet bij nutsbedrijven gegevens kunnen opvragen over het gas-, water- en elektriciteitsgebruik. Een hoge rekening zou een signaal kunnen zijn dat mensen samenwonen, terwijl bij het staatspensioen dan een lagere uitkering per persoon geldt dan voor alleenstaanden.

Verder herhaalt de CDA-politica een pleidooi van haar fractiegenoot Eddy van Hijum vorig jaar om uitkeringsinstantie UWV, erantwoordelijk voor bijvoorbeeld de WW en WAO/WIA, te laten meedoen aan verkeerscontroles. 'Als de heer Jansen in een werkbus van een aannemersbedrijf rijdt kun je direct controleren of hij ook een uitkering voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid ontvangt', aldus Sterk. Bij een eerdere verkeerscontrole op de A12 met het UWV bleek dat van de 80 gecontroleerde bestuurders er 10 met een uitkering aan het werk waren.

Verder kaartte Van Hijum al eerder aan dat gemeenten niet alle fraudebedragen terugvorderen, omdat de kosten niet altijd opwegen tegen het te incasseren geld. Sterk vindt dat gemeenten verplicht moeten worden om alle bedragen, groot en klein, terug te vorderen. Daarnaast moeten ook boetes worden opgelegd bij kleinere fraudebedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden