CDA wil gemengd kiesstelsel

Het CDA wil een gemengd kiesstelsel, een enkelvoudige voordracht van de gemeenteraad voor een burgemeester, en wethouders mogen van buiten de gemeenteraad komen....

Van onze verslaggever

De stapjes die het CDA zet om tot staatkundige vernieuwing te komen zijn klein, omdat de bestuurdersvereniging van de christen-democraten veel invloed heeft en niet erg geneigd is tot verandering. Het gemengde kiesstelsel waarvoor het CDA zich in een resolutie uitsprak, betekent dat de helft van de Tweede kamerrechtstreeks wordt gekozen, de andere helft via een districtenstelsel.

De invloed van de gemeenteraad op de nieuwe burgemeester moet enkelvoudig zijn, zodat de minister van Binnenlandse Zaken geen speelruimte krijgt een eigen keuze te maken.

De wethouder mag van buiten de raad komen, maar moet wel op de kandidatenlijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen.

CDA-partijvoorzitter M. van Rij zette de Tweede-Kamerfractie onder druk door te verklaren dat hij straks een goede uitslag verwacht bij de verkiezingen van 2002. Hij verwees naar de uitslagen voor verkiezingen van de gemeenteraad en het Europees Parlement, waar het CDA wel goede uitslagen boekte.

Bij de laatste twee verkiezingen voor de Tweede Kamer incasseerden de christen-democraten grote verliezen.

Tijdens de zogeheten politieke rondblik werd CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer aangevallen op zijn bijdrage in het allochtonendebat van enkele weken geleden.

Het Intercultureel Beraad (ICB) had zich ernstig gestoord aan de harde toon van De Hoop Scheffer. 'Ongeloof en twijfel', had het verhaal van de CDA'er opgeroepen, aldus ICB'er N. van Jaarsveld.

In zijn toespraak tot het congres kondigde De Hoop Scheffer een CDA-plan aan tegen de armoedeval. Daarmee probeert de fractie te voorkomen dat mensen die vanuit een uitkeringspositie een baan krijgen zodanig veel subsidies verliezen dat het werk onaantrekkelijk wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden