CDA wil bij meerlingen extra zwangerschapsverlof

Vrouwen die zwanger zijn van een meerling moeten extra zwangerschapsverlof krijgen. In plaats van zestien moeten zij twintig weken zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Dat bepleit CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Hij vecht hierover een geschil uit met minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken, die ertegen is. Het voorstel kost volgens Kamp zeker een miljoen euro extra.

Van Hijum heeft het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) van de Tweede Kamer gevraagd dit na te rekenen. Het BOR komt tot een lagere rekening. Verlenging van het verlof voor deze vrouwen met vier weken kost 448 duizend euro extra. Het verlof wordt betaald uit de vangnetregeling in de Ziektewet, die uit collectieve premies wordt gefinancierd.

Van Hijum benadrukt dat arbeidsgeneeskundigen, gynaecologen en vroed- en kraamvrouwen ook pleiten voor langer verlof bij een meerling. Volgens hem scheelt het later uitgaven aan gezondheidszorg voor de vrouw en de kinderen. Het BOR wijst op een bijkomend effect. 'Zoals minder zwangerschappen (in één keer bevallen in plaats van vaker de loopbaan onderbreken) en minder beroep op zwangerschapsverlof.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden