CDA wil basisbeurs voor studenten terug

Het CDA wil dat het volgende kabinet de basisbeurs terugbrengt voor alle bachelor-studenten. De kosten daarvan worden deels gedekt door studenten geen ov-jaarkaart meer te geven, maar alleen een vergoeding voor de reiskosten tussen hun woonplaats en studiestad. Dat staat in het CDA-verkiezingsprogramma dat morgen verschijnt.

Remco Meijer
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs bij een protest tegen de afschaffing van de basisbeurs. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs bij een protest tegen de afschaffing van de basisbeurs.Beeld anp

Het huidige leenstelsel is begin 2015 ingevoerd door de regeringscoalitie van VVD en PvdA, met steun van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Het CDA was tegen. Tot dat moment - en in de nog lopende overgangsfase voor oude gevallen - was de beurs voor uitwonenden 288,95 euro per maand en voor thuiswonenden 103,78.

Sinds vorig jaar moeten nieuwe studenten bij DUO in Groningen een lening afsluiten. De christen-democraten vinden het 'onacceptabel' om drempels op te werpen voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.

De partij zag haar gelijk bevestigd door de lagere instroomcijfers over het studiejaar 2015-2016. 'Juist diegenen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te gaan studeren, haken af', zegt CDA-Kamerlid en onderwijswoordvoerder Michel Rog. Hij doelt op 20 procent minder aanmeldingen van gehandicapte jongeren, 15 procent lagere doorstroom van mbo naar hbo en 15 procent minder eerstegeneratiestudenten (van wie de ouders niet studeerden).

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) sprak eerder dit jaar van een 'boeggolfeffect'. In 2013 en 2014 zouden meer studenten zijn gaan studeren om nog te profiteren van de basisbeurs. In 2015 zou vaker een tussenjaar zijn ingelast, toen het leenstelsel eenmaal een feit was. Zij verwacht niet dat het nieuwe financieringsstelsel - een punt dat de PvdA in het regeerakkoord inbracht als 'sociaal leenstelsel' - op langere termijn jongeren belemmert te gaan studeren.

Volgens het CDA gaat het leenstelsel in tegen de grondgedachte van het onderwijs: gelijke kansen voor iedereen. 'Het vergroot de scheidslijn tussen hoger- en laagopgeleiden', zegt Rog, 'juist in een tijd waarin het arbeidsmarktperspectief toch al een goede opleiding vereist.'

Door de ov-studentenkaart te schrappen, zegt het CDA, wordt geen afbreuk gedaan aan de financiële kwaliteitsimpuls die het onderwijs kreeg dankzij het leenstelsel. Bovendien blijft wat het CDA-betreft het leenstelsel in de masterfase gehandhaafd. Naar verwachting zullen in de toekomst meer mensen al werken terwijl zij hun master halen, zoals nu in het buitenland vaak gebeurt, waardoor financiering minder problematisch is.

Begin september schreven duizend CDA-leden mee aan het verkiezingsprogramma tijdens een grote bijeenkomst in Amsterdam. Ook zij bepleitten een alternatief voor het leenstelsel.

De voorstellen van de leden zijn overgenomen in dit programma, dat op het verkiezingscongres in januari 2017 definitief wordt vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden