CDA wil asielzoeker langer doen wachten op vergunning

Het CDA wil asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning vijf jaar in onzekerheid laten of ze in Nederland mogen blijven. Deze groep krijgt nu na drie jaar verblijf een permanente verblijfsvergunning, mits de situatie in hun land van herkomst onveranderd slecht is....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het vorige kabinet van CDA en PvdA ontwierp de huidige drie-jarentermijn voor asielzoekers die niet in aanmerking komen voor de status van vluchteling maar evenmin kunnen worden teruggestuurd. De regeling diende een eind te maken aan een door alle partijen als inhumaan beschouwde situatie, waarin gedoogde asielzoekers vele jaren lang niet wisten waar ze aan toe waren.

Het CDA heeft een pragmatische reden om min of meer terug te keren naar de oude situatie. De partij voorziet dat veel Bosnische vluchtelingen die op een tijdelijke titel in Nederland wonen niet binnen de termijn van drie jaar terug kunnen naar eigen land. De uitvoering van het in Dayton gesloten vredesakkoord zal meer tijd vergen, verwacht CDA-kamerlid Verhagen.

Ook voor erkende vluchtelingen (A-status) zou een dergelijk systeem moeten gelden, vinden CDA en VVD. Als er voor een vluchteling met een A-status na vijf jaar geen gegronde vrees meer bestaat voor vervolging in eigen land, moet hij volgens Verhagen en Rijpstra terug.

Schmitz weigert de vluchtelingenstatus in te trekken. 'Na alle ellende die je al hebt meegemaakt, mag je eenmaal in bezit van de A-status toch wel eens zekerheid hebben over je toekomst.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden