CDA wil af van vetorecht EU-lidstaten

Het CDA wil dat Nederland niet langer vasthoudt aan het vetorecht binnen de EU over het gezamenlijk buitenlands beleid van de 25 lidstaten....

Van onze verslaggever

Volgens CDA-Tweede-Kamerlid Eurlings, op 10 juni lijsttrekker voor zijn partij bij de Europese verkiezingen, heeft de oorlog in Irak het falen van Europa aangetoond. De EU-landen waren diep verdeeld over het al dan niet steunen van de oorlog. Ook konden ze het later niet eens worden over deelname aan een stabilisatiemacht in Irak.

Europa zou met één stem kunnen spreken, zei Eurlings tijdens een debat in het tv-programma Buitenhof, door voortaan besluiten bij meerderheid van stemmen te nemen. Een landje als Malta, een van de nieuwe lidstaten, mag de besluitvorming niet kunnen blokkeren, betoogde hij. Eurlings kreeg bijval van de lijsttrekkers van de PvdA en GroenLinks, Van den Berg en Buitenweg. VVD-lijstaanvoerder Maaten noemde het idee niet realistisch.

De Nederlandse regering is bereid slechts op bepaalde punten het vetorecht op te geven, ten gunste van meerderheidsbesluiten. Het kan dan gaan om diplomatieke en economische sancties tegen landen buiten de EU.

D66 beklaagt zich erover dat het als 'kleine partij' niet was uitgenodigd voor het eerste lijsttrekkersdebat op tv. De regeringspartij hoopt bij de komende twee tv-debatten wel aanwezig te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden