CDA-wijzen kiezen partij in Rotterdamse soap

Een commissie van CDA-prominenten herinnert wethouders aan de grenzen van hun politieke macht.

Met terugwerkende kracht haalt de dit voorjaar fel bekritiseerde fractieleider Karen Duys van het CDA in Rotterdam alsnog haar gelijk. In het duale stelsel is de fractie ‘steeds aan zet om het authentieke CDA-geluid te laten horen’, bevestigt een interne, nog vertrouwelijke notitie van het CDA Rotterdam. Ook al maakt de politiek leider deel uit van het college van B en W, het politieke primaat ligt bij de raadsfractie.

Duys kwam onder vuur te liggen toen zij in maart plotseling het vertrouwen opzegde in haar eigen wethouder Leonard Geluk (Onderwijs). Die gold binnen en buiten het CDA als een visionair bestuurder met lef, als mogelijk de beste CDA-wethouder van het land. Hij lag goed bij de partijtop in Den Haag en leek voorbestemd voor een positie in een toekomstig kabinet met het CDA.

Totdat Duys hem pardoes naar huis stuurde. Geluk weigerde op te stappen, waarna zich een weergaloze soap voltrok. Geluk verweet Duys politiek amateurisme (‘Dit is toch een beetje Meppel’). Duys verweet Geluk dictatoriaal gedrag (‘Wij worden buitenspel gezet’).

De zaak werd na een week straatvechten gesust op een bijzondere ledenvergadering. Niet dat beide kemphanen er die avond uitkwamen, maar ze konden zich wel schikken in de voorgestelde probleemaanpak. Een ‘commissie van wijze CDA-prominenten’ zou de breuk onderzoeken en idealiter lijmen. ‘Wij lossen het als CDA-familie op’, bevestigde een wit weggetrokken Geluk die avond.

Echt lijmen hoefden de wijze commissieleden Til Gardeniers, Frans Jozef van der Heijden en Koos van der Steenhoven tot hun eigen verrassing uiteindelijk niet. Want Geluk – aangeslagen en beschadigd door de affaire – hield de politiek ruim twee maanden na de roerige ledenvergadering van 18 maart voor gezien. Hij accepteerde een bestuursbaan bij het ROC Midden-Nederland en nam deze maand afscheid als wethouder.

Gardeniers c.s. willen niettemin dat zich in de toekomst geen nieuwe publicitaire catastrofes à la de affaire-Geluk/Duys zullen voordoen. De commissie kiest vol voor de lijn-Duys, hetgeen betekent dat Rotterdamse CDA-fractieleden niet meer uit de krant mogen vernemen wat hun CDA-wethouders zoal aan beleid op de rails zetten: ‘Hier ligt een opdracht voor de wethouders.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden