CDA, VVD en D66 globaal eens over akkoord

De Tweede-Kamerfracties van CDA, VVD en D66 moeten vandaag beslissen of zij met elkaar willen regeren. De onderhandelaars van de drie partijen werden het maandag in grote lijnen eens over de contouren van een regeerakkoord...

Van onze verslaggevers

Mocht D66 vandaag alsnog afhaken dan hebben CDA en VVD de combinatie van ChristenUnie en SGP achter de hand als mogelijke derde coalitiepartner. Omdat in beide fracties principiële bezwaren bestaan tegen het vrouwenbeleid van de SGP, gaat hun eerste voorkeur uit naar D66.

D66 eist ook nog altijd meer concessies van CDA en VVD dan de onderhandelaars van die partijen, Maxime Verhagen en Gerrit Zalm, maandag durfden toe te zeggen zonder overleg met hun achterban.

De democraten willen dat er enkele honderden miljoenen euro's extra in onderwijs worden geïnvesteerd, dat een nieuw kabinet serieus werk maakt van de gekozen burgemeester en dat er een specifiek pardon komt voor enkele duizenden asielzoekers die buiten hun schuld om al minstens vijf jaar wachten op een verblijfsvergunning.

Met de afspraken over de gewenste onderwijsinvesteringen zijn de partijen maandag naar eigen zeggen 'een heel eind gekomen', maar een bedrag wilden zij nog niet noemen. Moeilijker ligt het punt van de bestuurlijke vernieuwing. In ruil voor afspraken over de gekozen burgemeester toonde D66-leider Boris Dittrich zich bereid om invoering van het correctief referendum, een ander lang gekoesterd D66-ideaal, op de lange baan te schuiven. VVD-leider Zalm reageerde daarop met enige scepsis. 'Het is nauwelijks een concessie', zei hij. 'Voor een grondwetswijziging om het referendum mogelijk te maken bestaat tóch niet de vereiste tweederde meerderheid in het parlement. Dat weet D66 ook wel.'

Ook de pardonregeling voor asielzoekers stuit in CDA en VVD naar verwachting op bezwaren. Beide partijen reageerden ronduit afwijzend toen demissionair minister Nawijn van Asielzaken onlangs een soortgelijke regeling voorstelde.

Voorts bestaat nog geen overeenstemming over de portefeuilleverdeling in het nieuwe kabinet. D66 maakt aanspraak op minstens twee ministersposten. CDA en VVD vinden dat verhoudingsgewijs veel voor een partij met slechts zes Kamerzetels.

Ondanks deze bezwaren zegt Dittrich niet het idee te hebben dat hij overvraagt. Hij wijst erop dat hij in ruil voor zijn eisen medeverantwoordelijkheid gaat dragen voor pijnlijke bezuinigingen . 'Ik snap heel goed dat wij maar zes zetels hebben, maar het is voor ons ook heel wat dat wij aan deze coalitie willen deelnemen.'

In haar pleidooi om meer te investeren in het onderwijs en de kenniseconomie kreeg D66 gisteren bijval van de Sociaal Economische Raad (SER), die vreest dat economie de komende jaren internationaal gezien achterop raakt als het nieuwe kabinet onderwijs, onderzoek en innovatie verwaarloost.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden