CDA: verheerlijken terrorisme strafbaar maken

Mensen die terroristisch geweld verheerlijken, moeten vervolgd kunnen worden. Dat voorstel wil het CDA binnenkort voorleggen aan de Tweede Kamer. De partij krijgt daarvoor vooralsnog weinig bijval. Aanleiding voor het voorstel zou onder andere de onthoofding van journalist James Foley door de Islamitische Staat (IS) zijn. Die actie werd op sociale media toegejuicht door sommige Nederlandse sympathisanten van de terreurgroep.

Rochester, de geboorteplaats van journalist James Foley die door IS werd onthoofdBeeld REUTERS

CDA-fractieleider Sybrand Buma vindt dat aanhangers en sympathisanten in Nederland van onder meer de islamitische terreurgroep IS harder aangepakt moeten worden. Nu staan burgemeesters die hier tegen willen optreden volgens hem vrijwel machteloos. Bij verheerlijken in het openbaar gaat het in de ogen van de oppositiepartij bijvoorbeeld om juichen of zeggen dat dit geweld goed is.

Huidige wet voldoet
De VVD, PvdA en de SP denken dat de serieuze gevallen al aangepakt kunnen worden onder de huidige wet. 'We moeten ook niet elke recalcitrante puber die een keer een achterlijke tweet stuurt, oppakken', zei VVD'er Klaas Dijkhoff donderdag. De PvdA en SP verwelkomen een actieve houding van het Openbaar Ministerie maar vinden nieuwe wetgeving geen goed idee. Het lost het probleem niet op en beide partijen zijn huiverig voor een 'gedachtepolitie'.

Ze vinden dat iedereen in Nederland zijn mening mag uiten, zelfs al vindt de meerderheid die mening verwerpelijk. 'Het is beter dat het openlijk gebeurt dan dat het ondergronds gaat', zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Ook D66 is beducht voor een inperking van de vrijheid van meningsuiting. De SP wil dat het kabinet meer doet aan de bestrijding van armoede en werkloosheid zodat de kans op radicalisering kleiner wordt.

Voorstel Donner haalde het niet
Buma is niet de eerste die met een dergelijk voorstel komt. In 2005 probeerde toenmalig CDA-justitieminister Piet Hein Donner ook al om verheerlijking van geweld strafbaar te stellen, ook wel een verbod op apologie genoemd. Hij trok zijn wetsvoorstel terug na negatieve adviezen.

Volgens Justitie is verheerlijken in het algemeen niet strafbaar en is het aan de rechter te bepalen of het gaat om aanzetten tot geweld, opruiing of apologie.

CDA-leider Sybrand BumaBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden