CDA-top rekent op eensgezinde fractie in kwestie-Mauro

Vicepremier Maxime Verhagen rekent er op dat de CDA-fractie volgende week niet langer verdeeld is over de toekomst van de 18-jarige Mauro Manuel.

Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma klappen tijdens het CDA-congres Beeld null
Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma klappen tijdens het CDA-congres

'Het mooie van onze partij is dat we er samen uitkomen. Ik ga ervan uit, Sybrand, dat de voltallige fractie dat volgende week ook eensgezind doet', zei Verhagen op het CDA-partijcongres tegen fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en diens 20 fractiegenoten.

Na afloop van zijn speech zei Verhagen dat het 'overdonderende applaus' van het congres 'een heel duidelijk signaal' was naar de fractie dat ze er dinsdag gezamenlijk uit moeten komen. 'Wat ik van Koppejan en Ferrier heb gehoord is dat ze discussie willen voeren. U heeft gehoord wat de CDA-leden van de fractie vragen. Het applaus op mijn oproep hebben ook Koppejan en Ferrier gehoord.'

Van Haersma Buma en partijvoorzitter Peetoom drukten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Peetoom zei dat het congres heeft aangegeven 'een heldere en eensgezinde' fractie te verwachten.

Verblijfsvergunning
Volgens Verhagen heeft het congres geen oproep aan het kabinet of de fractie gedaan om het besluit te veranderen dat Mauro geen recht heeft op een verblijfsvergunning. De aangenomen resolutie ging volgens Verhagen over een humaan beleid voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen en niet over Mauro.

Verhagen wees erop dat de CDA-fractie een motie heeft ingediend die erop gericht is Mauro met een studievisum in Nederland te laten blijven.

Koppejan en Ferrier
Hij zei ervan uit te gaan dat de kansen die er zijn voor Mauro benut zullen blijven worden. De fractieleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan blijven echter van mening dat Mauro hoe dan ook moet blijven. Koppejan zei voor de camera's van de NOS. 'Ik kan mij niet voorstellen dat Mauro het land moet verlaten.' Verhagen ging daar niet direct op in en herhaalde dat hij hoopt dat de fractie dinsdag op één lijn zit.

Over de oproep tot barmhartigheid in de zaak van Mauro door veel CDA-leden op het congres, zei Verhagen dat barmhartigheid een 'richtsnoer is voor alle CDA'ers'. Dat geldt volgens hem zowel voor fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma als voor bijvoorbeeld Kamerlid Ad Koppejan.

Dissidenten
Tot nog toe zijn er twee dissidenten in de CDA-fractie: Kathleen Ferrier en Ad Koppejan. Zij stemden vorig jaar ook tegen de politieke samenwerking met de PVV die het minderheidskabinet van VVD en CDA mogelijk maakte.Dinsdag is er weer een fractievergadering van het CDA. Dan moet blijken of de Kamerleden inderdaad zo eensgezind zijn als de partijleiding hoopt.

Inmiddels heeft GroenLinks aangegeven het Mauro-debat te willen heropenen.Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is dat nodig om duidelijk te krijgen wat nu precies het standpunt van de CDA-fractie is.

Ook de ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil opheldering. Als het CDA met VVD en PVV heropening van het debat dinsdag blokkeert, zal Voordewind zijn moties aanhouden totdat voor hem duidelijk is waar de christendemocraten staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden