CDA: Ter Horst met gemeenten om tafel over homohuwelijk

Het CDA wil dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) met de gemeenten om tafel gaat om duidelijk te maken hoe ze om moeten gaan met ambtenaren van de burgerlijke stand die geen homohuwelijk willen voltrekken...

Volgens CDA-vicefractievoorzitter Liesbeth Spies blijken er nu nog te veel misverstanden te bestaan. Ze reageert daarmee op ambtenaren in de gemeenten Drimmelen en Brummen die hun functie niet meer uitoefenen nadat gemeenteraden in die plaatsen uitspraken dat homohuwelijken door iedereen gesloten moeten worden.

Het kabinet vindt dat zittende ambtenaren een beroep kunnen doen op gewetensbezwaren en dat gemeenten bij het aannemen van nieuwe ambtenaren zelf kunnen bepalen hoe ze er mee omgaan.

De discussie over het homohuwelijk en gewetensbezwaarde ambtenaren staat weer in de schijnwerpers. Een onderzoek van het COC wijst uit dat in het hele land zeker nog zo'n honderd ambtenaren weigeren homoseksuele stellen te trouwen. Premier Jan Peter Balkenende zei donderdag tijdens het debat over de regeringsverklaring nog dat gemeenten zelf moeten uitmaken of zij nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand aannemen die er bezwaar tegen hebben mensen van hetzelfde geslacht te huwen.

Volgens het COC-onderzoek geeft 15 procent van de Nederlandse gemeenten aan dat bij hen een of meer weigerambtenaren werken. Vier gemeenten hebben na de wettelijke invoering van het homohuwelijk in 2001 nog nieuwe trouwambtenaren met gewetensbezwaren aangenomen, blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek onder alle 443 gemeenten. Zo werken in het streng christelijke Bunschoten nog vijf gewetensbezwaarde ambtenaren. Staphorst heeft er vier en in Tholen en Rijssen-Holten werken drie weigerambtenaren, aldus de belangenvereniging voor homoseksuelen.

Bijna de helft van alle gemeenten eist sinds 2001 dat nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand verklaren dat zij alle soorten huwelijken willen sluiten. Sinds het nieuwe kabinet is aangetreden, blijkt dat veel gemeenten alsnog een dergelijke eis willen invoeren.

Volgens premier Balkenende kunnen alle huidige ambtenaren nog een beroep doen op gewetensbezwaren. In die situatie kan een andere ambtenaar het homohuwelijk voltrekken, desnoods uit een andere gemeente. Voor de toekomst legt het kabinet de verantwoordelijkheid bij gemeenten.

COC-voorzitter Frank van Dalen noemt het bemoedigend dat de meeste gemeenten geen nieuwe gewetensbezwaarde trouwambtenaren meer benoemen. Maar het valt het COC tegen dat er nog zo veel weigerambtenaren actief zijn in Nederland.

\N (EPA) Beeld
\N (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden