CDA: stel overheveling zorg naar gemeente uit

Het kabinet moet overwegen om het overhevelen van zorgtaken naar gemeenten uit te stellen. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma vandaag in RTLZ. Volgens hem moet het kabinet meer tijd nemen om de wet die dit regelt, goed in te voeren en de gemeenten 'echt mee te nemen'.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma luistert naar pomphouders en hun toeleveranciers die demonstreren voor de Tweede Kamer. Beeld anp

Het is bovendien de vraag of het nog haalbaar is de wet op tijd in te voeren, nu het kabinet die eerst door de Tweede Kamer en dan nog door de Eerste Kamer moet krijgen, aldus Buma.

Na anderhalf jaar voorbereiding stuurde staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid gisteren zijn wetsvoorstel voor de grootscheepse hervorming van de langdurige zorg naar de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel Langdurige Zorg (WLZ) beperkt de instellingszorg tot ruim 200 duizend mensen. Alle anderen die zorg nodig hebben kunnen een beroep doen op hun gemeente of de ziektekostenverzekeraar. Wie een beroep op de gemeente wil doen, moet ook een beroep doen op zijn inkomen of zijn spaargeld om zelf zorg te regelen en op zijn netwerk van familie, buren en kennissen.

De hervorming maakt een eind aan de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) uit 1968. De kosten daarvan zijn opgelopen tot ruim 28 miljard euro dit jaar. Van Rijn verwacht dat de WLZ volgend jaar 17 miljard euro kost. Het verschil, ruim 11 miljard euro, wordt deels overgedragen aan gemeenten en deels aan ziektekostenverzekeraars.

Grote zorgen
Volgens Buma leven er op straat en ook bij zijn partijgenoten in gemeenteraden grote zorgen over dit voorstel. 'Het kabinet holt maar door, met maar één doel: op 1 januari 2015 geld binnenhalen', zei hij. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet daarom volgens de CDA-leider nadenken of het wel zo snel kan en of hij niet beter meer tijd kan nemen om de boel goed over te dragen. Ook moet duidelijk worden of gemeenten de nieuwe zorgtaken wel kunnen uitvoeren met het geld dat ze ervoor krijgen. Volgens Buma moet het niet nodig zijn dat gemeenten hierdoor nog eens de onroerendezaakbelasting moeten verhogen.

'Uitvoerig besproken'
Van Rijn heeft weliswaar nog geen steun geregeld bij oppositiepartijen om een meerderheid in de Eerste Kamer veilig te stellen. Toch heeft hij er vertrouwen in dat die datum gehaald wordt. 'Het is een heel grote hervorming die uitvoerig is besproken met het veld en politieke partijen', zegt Van Rijn vandaag in de Volkskrant. 'Of er steun is in het parlement moet uiteindelijk in het debat blijken.' De meeste oppositiepartijen houden hun kaarten nog op de borst.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.