CDA richt blik op 2007

Na de PvdA en de VVD, wil nu ook het CDA vernieuwen. Voorzitter Marja van Bijsterveldt maakte dinsdag bekend dat de leden in haar partij hun stem in de toekomst meer kunnen laten horen....

Bijdragen: Elaine de Boer en Marc Peeperkorn

Tijdens acht regionale bijeenkomsten in september en oktober, Fonteinavonden gedoopt, mogen leden aangeven wat zij de drie belangrijkste voorstellen voor partijvernieuwing vinden.

Het partijbestuur gaf gisteren een voorzet met tien suggesties. Eén daarvan is om de leden voortaan de top van de kandidatenlijsten bij verkiezingen te laten aanwijzen.

Ook zouden er halfjaarlijkse ledenraadplegingen gehouden kunnen worden over politieke kwesties. Het partijcongres mag uiteindelijk met one man, one vote over de voorstellen stemmen.

Volgens Van Bijsterveldt moet het tijdens de Fonteinavonden echter ook gaan over de koers van het CDA in de verre toekomst. 'De partij moet nadenken welke thema's we belangrijk vinden in 2007. Wat voor samenleving willen wij als CDA?'

Het partijbestuur wil dat de leden tijdens de discussieavonden aangeven welke thema's zij de komende jaren hoog op de politieke agenda willen hebben. Daarbij kan worden gedacht aan onderwerpen als veiligheid, integratie, gezinsbeleid of sociale zekerheid.

Van Bijsterveldt wil lering trekken uit de Paarse periode. 'Dat was een heel pragmatische tijd waarin veel compromissen werden gesloten. Mensen hadden het idee dat politici geen oog hadden voor de échte problemen. We willen dat Paarse pragmatisme voorbij.' Op de stelling dat de echte problemen de komende tijd niet de besparingen op de bijstand en de huursubsidie en de verhoging van de ziektekosten zullen zijn - maatregelen waar CDA-politici de hand in hadden -, verzucht Van Bijsterveldt: 'Natuurlijk wordt het moeilijk. Maar wat moet ik dan? Vier jaar met mijn armen over elkaar gaan zitten afwachten?'

Geen 'foei, foei'

Salarissen van rond de twee (euro)ton voor omroepdirecteuren en -bestuurders? Een inkomensstijging van zo'n 25 procent? 'Zorgelijk' misschien, maar een woord van afkeuring krijgt staatssecretaris voor Cultuur Van der Laan niet over haar lippen.

'Ik ga hier echt niet foei, foei staan roepen', liet de D66-bewindsvrouw dinsdag in de Tweede Kamer weten. Alle aanmoedigingen van SP en GroenLinks tot een verbale aframmeling van Hilversum ten spijt.

De fikse loonsverhoging voor de omroepbazen die vorige week bekend werd, is volgens Van der Laan zorgvuldig gebeurd. Een extern onderzoek in opdracht van de Raad van Toezicht Publieke Omroep en dan zit je zo op een 'logische salariëring' van 190 duizend tot 210 duizend.

'Ik heb op dit moment niet het voornemen om met de Raad van Toezicht te spreken over het terugdraaien van salarisafspraken', aldus Van der Laan. Ook al moet diezelfde publieke omroep tachtig miljoen bezuinigen, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten.

Het salaris voor de omroepbobo's wijkt volgens Van der Laan niet af van hetgeen in vergelijkbare overheidsfuncties wordt betaald. Of de staatssecretaris in de toekomst misschien ook het salaris van de premier en de ministers (119 duizend per jaar) in haar afweging wil betrekken, vroeg PvdA-Kamerlid Van Nieuwenhoven. Natuurlijk, beloofde de staatssecretaris. Maar dat kan wel eens tot een fikse loonsprong voor de bewindslieden leiden, waarschuwde ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden