CDA reageert woedend op benoeming Stekelenburg

Het CDA heeft woedend en teleurgesteld gereageerd op de benoeming van de PvdA'er J. Stekelenburg tot burgemeester van Tilburg in plaats van het eigen vrouwelijke kamerlid Y....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG/TILBURG

'Een wassen neus' noemde de CDA-partijleider het kabinetsbeleid om meer vrouwen in het openbaar bestuur te benoemen. De vaak gehoorde klacht van minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken dat er zo weinig vrouwen beschikbaar zijn, noemde de CDA'er 'ongeloofwaardig'. 'We hebben met Van Rooy een goede kandidaat. Juist in een gemeente als Tilburg, waar het CDA groter is dan PvdA en D66 samen, had dus een vrouw benoemd kunnen worden.'

Premier Kok reageerde fel op de aantijgingen van de CDA-fractieleider. 'Bij de keuze voor het kamervoorzitterschap heeft het CDA ook geen vrouw gekozen. Het moest toen per se meneer Bukman worden.' Volgens Kok heeft het kabinet in de afgelopen regeerperiode meer vrouwen benoemd dan het CDA deed in de tachtig jaar daarvoor.

Kok weigerde na afloop van het kabinetsberaad mededelingen te doen over de strijd die in het kabinet is gevoerd. Hij sprak van een 'kwaliteitsbenoeming'. De voorkeur voor scheidend FNV-voorzitter Stekelenburg werd volgens Kok 'uiteindelijk unaniem gedragen in het kabinet'. In de Tilburgse vertrouwenscommissie had slechts een kleine meerderheid de voorkeur voor Stekelenburg.

Ook het kabinet was aanvankelijk verdeeld. Dijkstal zou volgens ingewijden een voorkeur hebben gehad voor Van Rooy. Maar niet alleen om een vrouw te kunnen benoemen. Met een CDA'er in Tilburg zou de VVD ook de opmars van de PvdA in de grotere steden een halt hebben willen toeroepen.

De PvdA heeft de burgemeestersposten in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Eindhoven en nu dan ook Tilburg. In totaal vijf van de acht grootste steden. De VVD heeft er met Utrecht één, en D66 geen van deze acht. Met de benoeming van Stekelenburg in Tilburg hebben voor het eerst meer Nederlandse burgers een PvdA-burgemeester dan een CDA-burgemeester.

Stekelenburg werd gisteren al in het oude stadshuis van Tilburg, het voormalige paleis van Willem de Tweede, ontvangen. Hij ontweek de vraag of hij niet liever in Rotterdam zou zijn benoemd. Ook op vragen over het gesteggel in het kabinet reageerde hij ontwijkend.

'Het is altijd prettig als je gesteund wordt door mensen van wie je het leuk vindt dat ze je steunen. Tilburg is een moderne industriestad, waar wonen, werken en leven centraal staan. Dat past bij mij.' Stekelenburg zei te hebben gesolliciteerd zonder garanties van zijn politieke vrienden vooraf. Op 31 mei neemt Stekelenburg afscheid bij de FNV.

De derde kandidaat, de D66'er W. Vrijhoef uit Nijmegen, speelde voor de vertrouwenscommissie noch voor het kabinet in de laatste week nog een rol van betekenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden