CDA-raadsel blijft onopgelost

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER KIM VAN KEKEN

DEN HAAG - Wist asfaltkoning Camiel Eurlings van het CDA nu wel of niet dat hij écht de gedroomde kroonprins was? Oud-premier Jan Peter Balkenende zegt van wel, Eurlings zegt van niet. Dik een jaar na de val van het kabinet blijft het een groot mysterie.

Sterker, met zijn optreden afgelopen maandag in Pauw & Witteman heeft Balkenende de zaak weer op scherp gezet. De versie volgens hem: in de vroege uurtjes van 20 februari 2010, de vrijdagnacht dat zijn laatste kabinet viel, heeft Balkenende tegen Eurlings gezegd: 'Camiel, jij moet de kar trekken.'

Eurlings zou, aldus de oud-premier, hebben bedankt voor die eer. 'Het was bij een aantal mensen bekend dat hij met andere dingen bezig was', aldus Balkenende maandag. Voor de duidelijkheid voegt hij eraan toe: 'Ik vertel het nu zoals ik het zelf heb beleefd.' In de middag, luttele uurtjes na de val, werd hijzelf opnieuw door het CDA-bestuur gekozen als lijsttrekker bij gebrek aan een alternatief.

De oud-minister van Verkeer Eurlings had zelf een geheel andere beleving van die nacht. In het boek De val van Balkenende van Wilco Boom vertelt hij dat hem die nacht niet is gevraagd lijsttrekker te worden. Enkele uren nadat Balkenende opnieuw op het schild was gehesen, vertrok hij naar Limburg, waar hij woonde.

Daar wandelde hij in de heuvels met zijn vriendin. Na een week nam hij, naar eigen zeggen, het besluit de politiek te verlaten. Op donderdag 4 maart, een dag nadat het CDA de gemeenteraadsverkiezingen dramatisch verloor, lichtte hij Balkenende in. Volgens Eurlings' versie althans. 'Het kwam voor hem echt als een verrassing.' De oud-premier zelf zegt echter dat hij al langer wist dat de beoogde kroonprins een gezin verkoos boven de politiek.

Om het raadsel nog raadselachtiger te maken, ligt er ook nog het rapport Verder na de klap, van de commissie die de nederlagen tijdens de gemeenteraads- en Kamerverkiezingen van het CDA evalueerde. Daarin wordt beschreven dat oud-partijvoorzitter Peter van Heeswijk al ver vóór de val van het kabinet wist dat Eurlings meer ruimte wilde om 'ook zijn persoonlijk leven een kans te geven'.

'Echt serieus werden Eurlings' opmerkingen niet genomen', schreef commissie-voorzitter Léon Frissen. 'Maar Eurlings meende wat hij zei', luidde de conclusie van de commissie.

De hoofdrolspeler zelf ontkent dat dus. Alleen blijft het ook volstrekt onduidelijk of hij wél lijsttrekker van het CDA was geworden als hij het aanbod die nacht zou hebben gekregen. In De val van Balkenende zegt hij niet in te gaan op 'wat-als vragen'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden